FőoldalGyártósorÚjdonságok a kézi forrasztásban, újramunkálásban
2016. november 09., szerda ::

Újdonságok a kézi forrasztásban, újramunkálásban

Vajon lehet-e még újítani az elektronikai kézi forrasztás évtizedek óta kialakult eszközein és gyakorlatán? A mai kor kihívásai, az ólommentes forraszanyag viselkedése, a nagy tömegek és nagyon apró alkatrészek forrasztása új megoldásokat követelnek

A gyors és hatékony kézi forrasztás kulcseleme a jó hőátadás a fűtőbetét és a páka munkafelülete (csúcsa), valamint a pákacsúcs és a forrasztásra váró felület között. Ehhez a pákahegy csúcsát a lehető legközelebb kell vinni a fűtőbetéthez, másrészt olyan pákacsúcsvégződést kell kialakítani, amely a lehető legnagyobb felületen érintkezik mind az alkatrész-kivezetéssel, mind az áramköri lap forrasztási felületével.
Az ólommentes forrasszal eleve nehezebb megfelelő furatkitöltést elérni. A gyakorlatban sokszor fordul elő olyan, áramvezető sínekhez, hűtőbordához, hűtőfelülethez kapcsolódó forrasztási pont, amelyet nehéz felmelegíteni. A most kialakított, aszimmetrikusan lelapolt végződésű, eddig szokatlan módon 90°-os csúcsszögű „High Power” pákacsúcs azonos teljesítmény és hőfokbeállítás esetén, azonos pákacsúcsszélesség mellett feleannyi idő alatt melegíti fel a forrasztási pontot, mint a csavarhúzó-végződésű csúcs (1. ábra).

1. ábra. Aszimmetrikus, 90° csúcsszögű pákahegy. A nagyobb felületet a nagyobb hőelvonást jelentő felület felé fordítjuk

Ha a High Power csúcs sem lenne elég, mert akkora a hőelvonás (több ilyen esettel is találkoztunk mostanában), az Ersa kifejlesztette az elektronikai forrasztópákák legerősebbikét, a 250 W-os i-Tool HP, azaz „High Power” pákát (2. ábra). A páka jelenleg az Ersa i-CON Vario 2 és Vario 4 állomásokkal vezérelhető, de várhatóan a jövő év 3. negyedévében önálló, egycsatornás szabályzóegységet is kap.

2. ábra. Nagy teljesítményű, Ersa i-Tool HP 250 W-os páka

Hőátadási probléma nemcsak nagy méretű forrasztási pontoknál, hanem sok esetben a legkisebbeknél is jelentkezik, mivel csak igen kicsi hőátadó felületű, hegyes pákával tudunk dolgozni. Hogyan lehet ezen segíteni? A megoldás egyszerű: ugyanazt a hegyes csúcsvégződést a lehető legközelebb kell vinni a fűtőbetéthez (3. ábra)! A különbség látványos.

3. ábra. Az új, hegyes-kúpos pákacsúcs munkafelülete a lehető legközelebb van a fűtőbetéthez

Pákával azonban nem lehet mindent megforrasztani, különösen nem kiforrasztani. A rejtett forrasztási pontokkal rendelkező alkatrészek, pl. BGA-k, QFN-ek, alsó hőleadó felülettel ellátott alkatrészek ki- és beforrasztása újramunkáló (rework) forrasztóberendezést kíván. A sokkivezetős alkatrészek, pl. QFP-k kiforrasztása is ezekkel a legegyszerűbb. Az Ersa meglévő termékválasztéka most két reworkegységgel bővült. Mindkettő hibrid rendszerű, vagyis az infravörös sugárzást kombinálja az általa felmelegített levegő áramoltatásával. A jól bevált eljárás az infravörös és forró levegős állomások előnyeit egyesíti, azok hátrányai nélkül.

Az Ersa HR-200 (4. ábra) egy nagy teljesítményű, viszonylag egyszerű készülék. Olyan felhasználásra tervezték, ahol a precíz alkatrész-beültetés, a kiforrasztott alkatrészek vákuumos kiemelése, a számítógép-vezérelte, dokumentálható folyamat nem követelmény, ámde a gyors, egyszerű munkavégzés igen. Csak az alsó és a felső fűtés erősségét kel beállítani, és már mehet is a folyamat. A forrasz megolvadása után az alkatrészek eltávolítására kézi eszközt, pl. alkalmas csipeszt kell használni. Az új alkatrész elhelyezése az áramköri lapon szintén kézzel végezhető. Az operátor mindkét keze szabad, a fűtés kapcsolását lábpedállal végzi. Ára a legkedvezőbb az Ersa reworkberendezések választékában.

4. ábra. Az Ersa HR200 reworkberendezés a legolcsóbb a választékban

A másik újdonság, az Ersa HR-550 (5. ábra) a középkategóriában indul. Hibrid rendszerű, magasan automatizált. A szoftver végigvezeti az operátort a teljes műveleten (Enhanced Visual Assistant – EVA). A ki- és beforrasztás folyamatát a HRSoft 2 kezelőfelületein pontosan meghatározhatjuk, paramétereit tárolhatjuk, a legmagasabb minőségi előírások szerint dokumentálhatjuk. A kiforrasztott alkatrész eltávolítása vákuumos megfogással, automatikusan történik. Az új alkatrészt optikai helyezőberendezéssel illeszthetjük pontosan a helyére. Az egység 5 Mpixeles kamerával, lehelyezésierő-érzékeléssel rendelkezik. A felső hibrid fűtés 70×70 mm-es, 1500 W-os. Az alsó, általános előfűtés IR-rendszerű, 390×270 mm-es, 2400 W teljesítményű. A kívánt hőprofil zárt hurkú vezérlését a szoftver egy hőelem (thermocouple) és egy érintésmentes (IR) hőmérséklet-érzékelő által mért értékek alapján végzi. A berendezésben aktív alsó hűtés is megtalálható. Opcionálisan felszerelhető Dip&Print forraszpaszta/folyasztógél-felvivő állomással és a megömlesztési folyamatot ellenőrző (RPC) kamerával is.

5. ábra. Az Ersa HR 550 reworkberendezés magasan automatizált

A kiforrasztott alkatrészek után, az áramköri lap forrasztási felületein visszamaradó forrasz hatékony eltávolítására az Ersa új, szélesebb karimával kialakított elszívócsúcsokat fejlesztett ki, ismert Ersa X-Tool Vario kiforrasztópákájához (6. ábra). A vákuumos leszívás gyorsabb, egyszerűbb és biztonságosabb, mint az ónfelszedő szalaggal végzett felitatás, és nem veszélyezteti a forrasztási felületek épségét (padfelválás).

6. ábra. Kiforrasztás után a visszamaradt, felesleges forrasz biztonságosan eltávolítható az Ersa X-Tool Vario széles karimájú elszívócsúcsaival

A hazai forgalmazó, a Microsolder Kft. alkalmazástechnikai támogatással, kipróbálási lehetőséggel és műszaki tanácsadással segíti ügyfeleit az előttük álló feladatok megoldásában.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény