FőoldalÜzletAz újabb kínai Covid járvány miatt tovább drágulhatnak az elektronikai eszközök
2022. január 03., hétfő ::

Az újabb kínai Covid járvány miatt tovább drágulhatnak az elektronikai eszközök

Hszian városában a félvezető gyártók a járvány miatt munkaerő hiánnyal küzdenek.

Jelentős memóriachip-gyártás zajlik abban a kínai városban, amit szinte teljesen lezártak, mert újabb járványgóc alakult ki.

A Reuters híradása szerint a kínai Hszian (Xian) városában bevezetett szigorú járványintézkedések megzavarhatják a térségben működő félvezető gyárak működését. Ezzel kapcsolatban a világ legnagyobb elektronikai memóriachip-gyártó cége, a Samsung Electronics és a Micron Technology aggódását fejezte ki. A Micron közleménye szerint a korlátozások miatt késések fordulhatnak elő az elsősorban az adatközpontokban használatos DRAM memóriachipek ellátásában. A cég szerint egyre nehezebb kezelni a bevezetett intézkedések hatásait, a gyárukban kisebb létszámban dolgoznak a szükségesnél. A megrendelések teljesítésébe bevonják nemzetközi alvállalkozóikat is.

A Samsung Electronics szerint „hangolnia” kell a hsziani gyáraiban a termelést – ők széles körben használatos NAND flashchipeket gyártanak Hszianban. A Samsung két gyártósoron állít elő NAND termékeket Hszianban, e termékkört illetően a cég kapacitásainak több mint 40 százaléka itt található. Szöuli elemzők szerint a Samsung hsziani termelésének nagy része Kínában marad, csak keveset exportálnak belőle. Bár az okostelefon- és laptopgyártók működésére közvetlen hatással lehet bármiféle fennakadás a hsziani memóriacsip-termelésben, azonban a Samsungnak elég nagy raktárkészletei vannak ahhoz, hogy legalábbis rövid távon kezelni tudja a problémákat.

A kínai média kevésbé borúlátó. Szerintük a hsziani gyárakban egyelőre zavartalan a termelés. Ugyanakkor helyi szakértők a Global Times című portálnak úgy nyilatkoztak, hogy a hsziani járványkitörés a legnagyobb, ami 2021-ben Kínában előfordult. 2-4 hétig tarthat a járvány megfékezése. A várost teljesen lezárták, egy családból mindössze egy családtag mehet vásárolni minden 48 órában. A várost csakis rendőri engedéllyel lehet elhagyni. Ezt csak olyanoknak adják ki, akik érvényes PCR-tesztet produkálnak, és bizonyítani tudják: utazásuk népgazdasági érdek.

A várható elektronikai alapanyagár trendekről az Elektronet 2021/4 nyomtatott számában részletesebben írtunk.

Forrás: www.reuters.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény