FőoldalRendszerintegrátorA Bosch generatív mesterséges intelligenciát alkalmaz a gyártásban
2024. január 16., kedd ::

A Bosch generatív mesterséges intelligenciát alkalmaz a gyártásban

Az AI a Bosch minden gyárában rendelkezésre áll

A Bosch a generatív mesterséges intelligencia (AI) és az ún. alapmodellek (Foundation Model; FM) alkalmazását teszteli a gyártási folyamataiban. A vállalatcsoport két németországi üzemében már elindította első olyan projektjeit, amelyek során a generatív mesterséges intelligencia alkot szintetikus képeket. A sikeres kísérleti szakaszt követően a tervek szerint a Bosch minden telephelyének felkínálják a szintetikus adatok generálásának a lehetőségét. Míg a bevezetésben részt vevő egyik üzem az elektromos motorok gyártása során használ szintetikusan előállított képeket a rézhuzalok hegesztéseinek mesterséges intelligencia alapú, különösen megbízható ellenőrzésére, addig egy másik Bosch telephely a magasnyomású szivattyúk minőségbiztosítására összpontosít.

A Bosch várakozásai szerint ezzel a jelenlegi hat-tizenkét hónapról mindössze néhány hétre rövidíthető a mesterséges intelligencia alkalmazások megtervezésétől az üzembe helyezésükön át, egészen a termelés felfuttatásáig terjedő időszak. A lépésnek komoly gazdasági okai is vannak: a gyár méretétől és a termelés típusától függően a mesterséges intelligencia segítségével termelékenységnövekedés, valamint jelentős költségmegtakarítás érhető el

A hildesheimi telephelyen például a mesterséges intelligencia alapú adatelemzés 15 százalékkal csökkentette a ciklusidőket az új gyártósorok felfuttatása során, Stuttgart-Feuerbachban pedig az új algoritmusokkal három és fél percről három percre sikerült rövidíteni az egyes komponensek tesztfolyamatait.

A Bosch feuerbachi üzemében éveken át manuálisan ellenőrizték az üzemanyag-befecskendező rendszerek alkatrészeit, mivel a termékek jellege és összetettsége, valamint a gyártósorok konstrukciós eltérései miatt sem szabályalapú, sem mesterséges intelligencia által támogatott optikai ellenőrzésre nem nyílt lehetőség. Az új megközelítés szerint azonban az igény szerint méretezhető, generatív mesterséges intelligencia pontosan felismeri az egyes termékek eltérő változatait és a hibamintákat, emellett a gyártási folyamatokra jellemző különböző elrendezéseket és sorrendeket is figyelembe veszi. Bázisául a Bosch kutatás-fejlesztés által megalkotott alapmodell (Foundation Model) szolgál, amelyet a Bosch gyártási hálózatának óriási adatállománya táplál. A modellt szintetikusan előállított adatok segítségével finomítják tovább, illetve szabják a helyszíni alkalmazások igényeire, amivel a mesterséges intelligencia várhatóan az egyes alkatrészek önálló vizsgálatára is képessé válik, így csupán a bizonytalan „határesetek” kerülnek a vizuális ellenőrök elé. A hildesheimi üzemben már sikeresen alkalmaztak betanítási célokra szintetikusan előállított képeket az elektromos motorok sorozatgyártásának első berendezéseihez. Az emberi szem már nem tudja megkülönböztetni a mesterségesen előállított képeket a valódiaktól. Az üzem várakozásai szerint az újszerű megközelítéssel hat hónappal is lerövidíthető a projektidőtartam a hagyományos eljáráshoz képest, illetve éves szinten akár hatszámjegyű euróösszegben mérhető termelékenységnövekedés is elérhető.

A tervek szerint további Bosch-telephelyekre is kiterjesztik a mesterséges intelligencia alapú megközelítést.

Forrás: www.boschmediaservice.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény