FőoldalArchívumAz informatika biztonsága
2009. szeptember 15., kedd ::

Az informatika biztonsága

Az informatika adta lehetőségeket és vívmányait - az élet más területeihez hasonlóan - naponta használjuk, az internet hirtelen megszűnése katasztrofális hatással lenne a világgazdaságra. A rendszernek azonban vannak árnyoldalai is, a hardverhibákon és átviteli vonalak zavarain túlmenően adataink biztonsága veszélyben van. Kezdetben a "hekkerek" örömüket lelték a másoknak okozott bosszúságban, de amióta az információ ára az arany és minden egyéb anyagi javak fölé emelkedett, a bosszantás bűnözésbe fajult, nem csoda, hogy cégek sora foglalkozik az adatbiztonság kérdéseivel. Több informatikai cég egyéni megoldások seregével lép a piacra, és a nagyobb hatékonyság érdekében konferenciák, egyesülések támogatják a biztonsági megoldásokat. A következőkben két szeptemberi eseményről adunk számot


Hacktivity 2009
Kelet-Közép-Európa legnagyobb hackerkonferenciája Budapesten

2009. szeptember 19-én és 20-án kerül sor a Hacktivity 2009 konferenciára, új, tágasabb helyszínen a Trefort Kertben lévő Gólyavár Rendezvényközpontban. A sorban immár hatodik Hacktivity a legrégebbi hazai független IT biztonsági konferencia, ahol hagyományosan az információbiztonsági szakma legrangosabb hivatalos és "nemnyakkendős" képviselői jönnek össze a téma iránt élénken érdeklődőkkel. Bár az eseményre jellemző az oldott, kötetlen stílus, a tartalom ennek ellenére - vagy pont ezért? - rendkívül nívós, sok új ismeretet nyújtó, mélyen technikai. Bár hazánkban még nem tudunk róla, a külföldi társrendezvényeken már évről-évre résztvevő a titkosszolgálat is.
Amerikában és Európa egyre több országában is évek óta gyakorlat már az olyan IT biztonsági konferenciák sora, ahol az öltönyös cégvezetők mellett megjelennek a formaságokra cseppet sem adó informatikai guruk, sőt a felsőoktatásban informatikai képzésben részesülő diákok is. Tény, hogy egy-egy ilyen rendezvény olyan fórumot kínál a felhasználók által érzékelt információbiztonsági, jogi, szociológiai problémák ismertetésére, amelyet más konferenciák nem igazán tudnak megoldani, éppen ezért ezek a rendezvények mindenhol egyedinek számítanak a szokványos konferenciák között.
A Hacktivity-re nagyon jellemző az interaktivitás, amelyet az idén három új program elemmel is támogatnak a szervezők!

További információ

Részvételi feltételek és további információ

Öt éves az Informatikai Biztonság Napja
- IT - biztonság a gyakorlatban

Az Informatikai Biztonság Napja (ITBN) 2009. szeptember 24-én a korábbiaknál nagyobb helyszínen a Cinema City Arénában (Aréna Mozi, 1087 Budapest, Kerepesi út 9.), és 1200 fő IT szakember részvételével kerül megrendezésre. Az idén ötéves eseményre a támogatók jóvoltából még ingyenes a belépés, de csakis regisztrációval juthatnak be az érdeklődők a szakma legjavát képviselő előadásokra.
A szervezők az eseményt sajtókonferencián jelentették be, amelyet Keleti Arthur, az ITBN rendezvény házigazdája tartott, bemutatva a további fő támogatókat.
Az esemény logójában szereplő pajzs grafika a biztonságtudatosság emblémája, amelyet kitőzőként a szereplők büszkén viseltek, és a sajtó képviselői is megkaptak.
Az elmúlt öt évben az informatikai biztonság fogalma meghonosodott mindennapjainkban, egyre fontosabbá vált, amelyet a gazdasági környezeti tényezői is erősítették. Elemzők szerint a globális gazdasági válság hatására növekszik napjainkban az online-csalások száma és egyre több kémprogram és vírus nehezíti a felhasználók életét. Ezért is lényeges, hogy hazánkban egyre tudatosabban védjük céges és magán adatainkat a különböző támadásoktól, károkozásoktól. Öt évvel ezelőtt komoly felelősségteljes szakmai összefogásra alapozva jött létre az ITBN, amely mára már rámutatott: nemcsupán a szakma, hanem a teljes társadalom érintetté vált e témában.

A szeptember 24-i konferencián és kiállításon a világ vezető biztonságtechnikai szakemberei és cégei mutatják be a terület elmúlt egy évében megjelenő tendenciákat és a jövő technológiáit. Külföldi források szerint az iparág mára egy több milliárd dolláros üzletté fejlődött és az egyik legdinamikusabban növekvő IT szektor. A rendezvényt évről-évre óriási érdeklődés előzi meg, idén a szervezők körülbelül ezer látogatóra, biztonsági szakértőre, IT szakemberre számítanak. Három szekcióban 43 előadás, közel 40 kiállító mutatkozik be az Aréna Pláza mozijában. Az eseményt támogató 55-60 társaság között az informatikai biztonsági piac szinte valamennyi szereplője jelen lesz.

Idén a regisztrációt gyorsító mobilkódos rendszer is újdonságnak számít. A vendégek MMS-bcn és emailben kapnak egy vonalkódot, amelyet a helyszínen egy leolvasó eszköz ellenőriz, meggyorsítva a beléptetést. A kapcsolattartást és a networkinget RFID címkékkel támogatják a szervezők. A vendégek visszajelzései is nagyobb hangsúlyt kapnak az idén: az előadások után úgynevezett diskurzusok során - a korábbi kerekasztal-beszélgetések hagyományát követve - élénkebb vitát szeretnének generálni az előadók és a közönség között a szervezők.
A részvétel idén (még) ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

További információ

Részvételi feltételek és további információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény