FőoldalArchívumVan-e a Blu-ray-nek jövője?
2009. február 16., hétfő ::

Van-e a Blu-ray-nek jövője?

A Blu-ray technológia jövőjét illetően az IT-szakértők állásfoglalása nem egységes. Egyetlen, amiben egyetértenek az, hogy nem lesz akkora siker, mint a DVD.2008 elején a Blu-ray fényes győzelmet aratott a HD-DVD fölött, ám a gyártóknak továbbra sincs okuk az ünneplésre – ugyanis a kereskedők nem számolnak be jelentős forgalomnövekedésről. Úgy tűnik, mintha a vásárlókban nem tudatosult volna, hogy ez a szabvány a jövő. Egy amerikai felmérés során az ezer megkérdezettnek több mint a fele azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem foglalkoztatja őket a Blu-ray, és csupán a válaszadók 23%-a jelentette ki, hogy venni fog egy a formátumot támogató lejátszót, azonban erre valamikor jövőre kerítenek sort


A képminőséget illetően a megkérdezettek fele úgy gondolja, hogy a Blu-ray sokkal jobb minőséget garantál, mint a DVD, 40% viszont csupán csekélyke különbséget észlel. A piackutatók álláspontja szerint a fogyasztók azért tartózkodnak a kéklézeres megoldástól, mert az egyelőre iszonyúan drága, másrészt pedig a vöröslézeres lejátszókhoz képest a minőségjavulás nem annyira látványos, mint annak idején a VHS és a DVD között.
A fenti eredményekre reagálva a közelmúltban egyre szélesebb vita alakult ki a Blu-ray lehetőségeiről. Az egyik tábor szerint a rendszer halott, mivel egyrészt túlságosan drágák a lejátszók – amihez hozzájárult, hogy konkurens HD-DVD piaci kivonulását követően a Blu-ray készülékek ára rögtön 14 … 31 %-kal nagyobb lett – másrészt a technológia még mindig nem kiforrott. Annak ellenére, hogy egy gyakorlatilag 10 éves technológiáról van szó, a lejátszók firmware-jét néhány havonta frissíteni kell, ami a végfelhasználók többsége számára nyűg. Igaz, hogy ezzel újabb és újabb lehetőségek nyílnak meg előttük, de ezeket egyrészt ritkán használják ki, másrészt éppen az volt asztali lejátszók egyik fő előnye, hogy nem kellett érteni hozzájuk. A lemezekkel is gond van, mivel túl drágák, ami egyrészt a licencdíjaknak, másrészt a gyártási technológiának köszönhető, így a kisebb tartalomszolgáltatók csak lassan és korlátozottan jelennek meg a piacon.
További probléma, hogy az elhúzódó formátumháborún túl a gazdasági válság sem tett jót a rendszer terjedésének. Olcsósága, egyszerű kezelhetősége és elterjedtsége miatt a legnagyobb rivális még mindig a DVD, a legnagyobb jövőbeli vetélytárs pedig a letöltés. Erre utal az is, hogy miközben a tárolókapacitás évről évre 40 … 50%-kal olcsóbb lesz, egyre több felhasználó gépén marad kihasználatlan üres hely. A nagyobb fájlok miatt a sávszélesség gondot jelenthet ugyan, de ez idővel enyhülni fog, ha nem élő közvetítés jellegű stream adásról van szó. Mindezek fényében a legsötétebb jóslatok szerint a Blu-ray-t még igazi robbanásszerű elterjedése előtt legyőzi az egyre olcsóbb és nagyobb sávszélességű letöltés. Ugyanakkor a legoptimistább jóslatok szerint a belátható jövőben az 50% DVD – 30 … 40% Blu-ray arány áll be és csak a maradékot fogják a letöltések kitenni.
Minden esetre a Sony a rendelkezésére álló technológiai sort igyekszik a jelenleginél jobban kihasználni. Ezért a közeljövőben audio CD-ket is szeretne kék lézeres technológiával gyártani. A japán elektronikai óriás az új adathordozókat Blu-spec CD névre keresztelte. Az eljárásnak köszönhetően az adathordozó rétegre rögzített struktúrák – a vörös lézerrel felvittekhez képest – sokkal pontosabb kiosztásban és határozottabb élekkel, jelentősen finomabbak lehetnek, ezáltal a Blu-spec CD-k a hagyományos változatoknál jobb minőséget képesek elérni. A vásárlóknak nem kell új hardvert sem vásárolniuk lejátszásukhoz, kék lézer ugyanis csupán az adathordozók írásakor szükséges. A gyártó első lépésben közel 60 zenei albumot kíván megjelentetni, ezek vételára valamivel drágább lesz, mint hagyományos társaiké.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény