FőoldalArchívumHol tart a Texas az analóg áramkörtechnikában? - interjú Stephen Parks alelnökkel
2010. december 03., péntek ::

Hol tart a Texas az analóg áramkörtechnikában? - interjú Stephen Parks alelnökkel

Az integrált áramkörök hajnalán - a konstruktőrök segítésére - a félvezetőeszköz-gyártók a jól bevált kapcsolású áramköröket monolitikus integrált formában kezdték gyártani, amelyek analóg működésű áramkörök voltak, majd hamarosan megjelentek a tranzisztoros-diódás kapcsolókból kialakított digitális áramkörök is, megnyitva egy új korszak, a digitális világ kapuit. Azóta az átlagember, ha chipekről hall, processzorokra, számítógépekre asszociál. Nincs szükség ma már az analóg áramkörökre? A dallasi illetőségű Texas Instruments mindkettőben részt vett, és ma is piacvezető. Az analóg áramkörök technikai-piaci helyzetéről kérdeztük Stephen Parks urat, a Texas Instruments analóg áramkörök világméretű marketingjével foglalkozó alelnökét. Az interjúnak az electronica 2010 kiállítás Texas-standja adott otthont

- A félvezető eszközök alapvetően analóg alkatrészek, a digitális technika csak a működési paraméterek szélső értékeit, a kapcsolóüzemet használja ki, és manapság hajlamosak az emberek csak "digitális" alkatrészekben gondolkodni. A Texas mindig is élenjáró volt az analóg áramkörökben, és ma is erős bástyája ennek a technológiának. Hogyan látja a cég ezen szakterületet az amerikai versenytársak (Maxim, AD, Linear Technology stb.) és az ázsiai (japán, tajvani, koreai) gyártók mellett?
- Az analóg áramkörök piacán a versenyképességhez több dologra van szükség. Az egyik a termékféleség. A TI évente 500 ... 600 termékújdonsággal jelenik meg. Az említett versenytársak csak kb. feleennyi terméket hoznak ki. A TI titka, hogy a tervezők kezébe több alternatívát ad, amely szerintünk a tervezőknek tetszik, mert minél nagyobb a termékkínálat, annál kisebb az esély arra, hogy kompromisszumot kelljen kötni a tervezésben valamilyen téren.
A másik, az hogy az áramkörszállító vállalatnak minőség, szállítás stb. tekintetében megbízhatónak és elérhetőnek kell lennie. A TI nagyon ritkán futtat ki termékeket a palettájáról, még ma is van olyan gyártmánya, amely már 40 éves. Ehhez elengedhetetlen, hogy a gyártástechnológia felett teljes kontrollja legyen a cégnek, és akkor az idők végeztéig megoldható a terméktámogatás. A tervezők a TI-tól széles termékválasztékot, valamint garanciát kapnak arra, hogy a teljes életciklus alatt támogatja őket a gyártó.
A TI-nak nagyon erős a field engineer és sales-gárdája. Csak sales-esből több mint kétezer emberünk van világszerte.
- Mely analóg alkatrészekben látja a TI-t jelenleg az élen a versenyben, ahol megbízható módon tartani tudják előnyüket a közeli jövőben?
- A TI piaci részesedése az analóg termékek piacán globálisan 14%. Három termékkategóriát gyártunk: a nagy teljesítményű, a kis fogyasztású és nagy darabszámú termékeket. Erősítőkben a piaci részesedésünket tekintve világelsők (>20% részesedés) vagyunk. Ugyanígy első helyen állunk a világpiacon az ütemadók/időzítők és teljesítménymenedzsmenteszközök piacán, valamint az A/D- és D/A-átalakítók stb. terén. Ezt annak köszönhetjük, hogy K+F-re és gyártásfejlesztésbe folyamatosan sok pénzt fektetünk, és nagy hangsúlyt fordítunk a kínálatunk differenciálására (egyedivé tételére). Mind az analóg, mind a beágyazott termékek piacán szeretnénk piacvezető pozícióba kerülni, ill. megőrizni helyünket, ahol elértük ezt, és az állandó innovációval mindent megteszünk a cél érdekében.
- Milyen az analóg áramkörök részaránya a TI teljes üzletében? Elégedettek-e ezzel, vagy kívánnak-e ezen változtatni és milyen irányban?
- A TI teljes bevételének 40 ... 45%-a származik az analóg termékekből. Ezt jó aránynak tartjuk, úgy érezzük, hogy a digitális világban nagyon sok analóg áramkörre van szükség, amiben erősnek és hatékonynak érezzük magunkat.
- Milyen Magyarország felé az áruforgalom volumene az analóg áramkörök területén? Elégedett-e ezzel, hol látna szívesen javítanivalót? Mely "slágercikket" ajánlja a magyar felhasználóknak?
- Nincsenek pontos számaink a magyarországi kereskedelemről, hiszen sok disztribúciós csatornán elérhető a TI. Mi elsősorban régióban gondolkodunk, jelen esetben a kelet-közép-európai régióról van szó. A megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos alkalmazásokhoz való termékeinktől várunk sokat ebben a térségben.
- Milyen magyarországi kapcsolataik vannak műszaki téren? Ismerjük a magyar Designsoft-tal való kapcsolatukat (TINA TI), amely cég élenjáró az oktatásban és számítógépes tervezésben, aktív tagunk az ELEKTROnet kezdeményezésére alakult egyesületben, a MELT-ben. Van-e ezenfelül együttműködés, vagy kívánatosnak látnának-e közös stratégiát valamilyen területen?
­- Magyarországi műszaki kapcsolatokat illetően kedvező eredményről számolhatok be a Desigsofttot illetően. Néhány évvel ezelőtt szoftvercégbe fektetett be nálunk a TI, ennek az eredménye a TINA TI, amely kifejezetten a TI tervezői-szimulációs rendszeréhez készült. Leginkább a letisztult és intuitív felhasználói interfész nyerte meg a tetszésünket. Más céggel most nincs kapcsolatunk, de a piac nyitott, a kölcsönös előnyök alapján bármilyen együttműködésre készek vagyunk.
- A magyarországi mérnökgárda a 60 ... 70-es években a Texas Instru­ments szakkönyveiből tanulta meg a szakmát (amelyből többet magyarra is fordítottak), az én könyvespolcomon is van ezekből néhány. A mérnökök a TI áramkörein ismerte meg az alkalmazásokat. Mit ajánl ma a magyar mérnöknek, Olvasóinknak?
- A világ mára nagyot változott a 60 ... 70-es évek óta. A nyomtatott könyvekben a TI a web elterjedésének köszönhetően ma már kisebb lehetőségeket lát. Vannak nyomtatott könyvek és folyóiratok, de az internet a gyors változásokat képes prezentálni. Bátorítom a magyar mérnököket, hogy legyenek aktív tagjai a TI webes mérnökközösségének. A TI E2E nevű online közösségi alkalmazások és adatok tekintetében óriási az információforrás. Javaslom továbbá, hogy kísérjék figyelemmel és lehetőség szerint látogassanak el a TI szakmai napjaira is. Jövőre például Budapesten tartunk szemináriumot tápegységtémában. Az analóg technika gyorsan változik, a megújuló energiaforrások, vezeték nélküli alkalmazások, gesztusfelismerés, energiabegyűjtés stb. témák megannyi újszerűség.
- Köszönöm az interjút!

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény