FőoldalÜzletMegmenekülhet a ZTE
2018. június 12., kedd ::

Megmenekülhet a ZTE

Már körvonalazódik, hogy a kínai mobilcég mégis milyen feltételekkel juthat amerikai technológiákhoz

A ZTE május 9-én délután bejelentette, hogy „fő működési tevékenységeit" beszünteti. Ennek hátterében az Egyesült Államok exportkorlátozása áll. Mint arról az Elektronet már beszámolt, az USA kormánya hét évre eltiltotta a ZTE-t az amerikai technológiák használatától, mert a cég megszegte az Irán és Észak-Korea elleni amerikai exporttilalmat, és az emiatt kiszabott felfüggesztett büntetés feltételeit sem tartotta be, így áprilisban hét évre eltiltották őket az amerikai technológiák használatától. A tiltás gyakorlatilag ellehetetlenítette a ZTE működését, hiszen a termékei igen nagy részben - egyes becslések szerint 25-30 százalékban - amerikai technológiára épülnek, használnak csipeket, és persze szoftvereket is, hiszen a telefonjaikon Android fut.

Május végén már körvonalazódni látszott, hogy az Egyesült Államok milyen feltételekkel hajlandó enyhíteni a kínai ZTE-re vonatkozó szankciókat. A Reuters hírei szerint pedig a cég már alá is írt egy előzetes megállapodást, így úgy tűnik, hogy visszatérhetnek a piacra. Azonban a visszatérés lehetőségének nagy ára van.

A belső források szerint az aláírt előzetes megállapodás értelmében a kínai cégre egymilliárd dolláros büntetést szabnak ki, 400 millió dollárt pedig letétbe kell helyezniük arra az esetre, ha a jövőben ismét szabályt sértenek. Emellett biztosítaniuk kell gyáraik korlátlan látogatási lehetőségét is, hogy az Egyesült Államok meggyőződhessen arról, az általa biztosított alkatrészeket a megfelelő módon használják, valamint 30 napon belül a menedzsmentet is át kell alakítaniuk az igazgatótanács szintjén.

A megállapodás egyelőre nem végleges, de a korábbi hírek alapján reálisnak tűnik a dolog, sok változásra valószínűleg nem lehet már számítani az ügyben.

Korábban

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény