FőoldalArchívumTizenhat új, integrált LCD-vezérlős és kisfogyasztású termékváltozatot az R8C/Lx terméksorozatban
2010. december 03., péntek ::

Tizenhat új, integrált LCD-vezérlős és kisfogyasztású termékváltozatot az R8C/Lx terméksorozatban

A Renesas Electronics 56 új, 16-bites mikrovezérlőt jelentett be az R8C/Lx családban. Az új R8C/LAxA családok - akárcsak a szintén Renesas-tól érkező, 8-bites K0 és 16-bites K0R sorozatok - rendkívül alacsony fogyasztásukkal valódi mércét állítanak teljesítményfelvétel tekintetében az iparban. Az R8C/Lx mikrokontrollerek a bővítésekkel együtt összesen négy nagy csoportot töltenek meg, 32...80-kivezetésű változatokban és akár 64 KiB programozható flash-memóriával

Az alacsony saját teljesítményfelvétel mellett az új termékek egy sor olyan funkciót is támogatnak, amellyel a teljes rendszer teljesítményfelvételét is csökkentik. Ilyenek például az 1,8 V működési feszültségű, integrált flash memória és a különböző, kisfogyasztású, működési- és készenléti üzemmódok. Az R8C/Lx termékek négy nagy csoportja közötti legfontosabb különbségeket a táblázat tartalmazza:

Az új gyártási eljárásnak és egyéb fejlesztéseknek köszönhetően az új mikrokontrollerek megahertzenként 150 µA áramot vesznek fel normál működési üzemmódban, amely az első szériás R8C/Lx sorozatú termékek 350 µA-éhez képest jelentős, mintegy 60%-os fejlődés. A készenléti áramfelvétel 10 µA körül alakul.

Az újdonságok mind támogatják a sorozat első termékeiben bemutatkozott energiatakarékos üzemmódokat, amely a gyártástechnológia fejlesztésével még kedvezőbb képet ad a teljes rendszer teljesítményigényére nézve. További rugalmasságot jelent a fejlesztésben, hogy az MCU-k képesek a RAM tartalmának és az I/O portok állapotának megtartására lekapcsolt állapotban is, az LAxA csoportban implementált új üzemmód pedig a valósidejű óra működését is megtartja kikapcsolt állapotban. Mindezek a funkciók nemcsak javítják a teljes rendszer energiahatékonyságát, hanem ebből adódóan a telepről működő alkalmazásoknál hosszabb élettartammal is lehet számolni.

Az R8C/Lx mikrokontrollerek kétféle integrált flash memóriával rendelkeznek: az egyik programtárolásra, a másik adattárolásra alkalmas. A Renesas legfrissebb újdonságai támogatják az 1,8 V-os flash memóriák törlését, programozását és kiolvasását, a memória maga pedig az MCU-kra jellemző, teljes, 1,8 ... 5,5 V feszültségtartományban hozzáférhető. Ez jelentősen leegyszerűsíti a tápellátás tervezését, az alacsonyabb feszültség pedig alacsonyabb teljesítményfelvételt jelent. A Renesas eszközökre jellemző adat flash-memória célja a külső EEPROM kötelező implementálásának elkerülése.

Az R8C/Lx sorozat első példányai még csak egyhetes valósidejű órával rendelkeztek, így ez minden héten újra előkerülő, szoftveres úton megoldandó problémát jelenthetett. Az új MCU-k azonban teljes naptáras RTC-vel rendelkeznek, így egyrészt nincs szükség szoftveres beavatkozásra, másrészt pedig emiatt az eszköz adott esetben több időt tölthet kisfogyasztású üzemállapotban. Az új termékek tartalmaznak kalibrációs funkciót is, amelyet a külső, 32 kHz-es oszcillátor időzítési hibáinak korrekciójára lehet felhasználni, valamint a programozható riasztási funkcióval mindaddig fenntartható a készenléti állapot, amíg ezt valami esemény indokolja.

Az MCU-k négy csoportja a Renesas Electronics R8C CPU-magra épül. Az R8C egy 16-bites CPU, a perifériákat a CPU-val azonban 8-bites busz köti össze. Az integrált, nagysebességű oszcillátor működési feszültsége 1,8 ... 5,5 V, pontossága ±4%. Az osztó áramkörrel többféle oszcillációs frekvencia is beállítható. A chipre integrált erősítő széles dinamikatartományú A/D-átalakítást támogat, szoftverből választhatóan egyszeres, kétszeres, négyszeres, hatszoros, ill. nyolcszoros erősítéssel. Az integrált hőmérsékletszenzorral belső és külső alkatrészek is kalibrálhatók. Az integrált perifériafunkciók között megtalálható még a power-on reset áramkör, feszültségérzékelő körök, I2C és SSU interfészek stb.

Az új MCU-kkal végzett fejlesztést a Renesas az E8a jelű emulátor megoldásával támogatja, amelynek különlegessége, hogy egyetlen kivezetésen csatlakozik az MCU-hoz, így azok valamennyi I/O-ja használható marad a hibavadászat során. Az E8a nemcsak emulátorként használható, hanem alkalmas a flash memória felprogramozására is. A Renesas tervei között szerepel az E100-as emulátor kompatibilis verziójának kifejlesztése is.

A Renesas honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény