FőoldalArchívumNagyteljesítményű Polyphase DC/DC-átalakítók 97% hatásfokkal, hűtőbordás hűtés nélkül
2010. december 01., szerda ::

Nagyteljesítményű Polyphase DC/DC-átalakítók 97% hatásfokkal, hűtőbordás hűtés nélkül

A Linear Technology bemutatta LTC3787 típusszámú, nagyteljesítményű, egykimenetű, szinkron step-up DC/DC-kontrollerét, amelyben a feszültségnövelő diódák helyett nagy hatásfokú, n-csatornás MOSFET-ek teljesítenek szolgálatot. Ezzel az újítással sikerült elérnie a vállalatnak, hogy hűtőbordás hűtés nélkül is üzemszerűen működjön az átalakító, ellentétben a közepes- és nagyteljesítményű, feszültségnövelő konverterek többségével

Az LTC3787 egy 12 V feszültségű bemenetről 24 V/10 A kimenet előállítására képes, akár 97% hatásfokkal, és Burst Mode működési üzemmódban a 135 µA nyugalmi árammal ideális választás nagyteljesítményű, autós erősítőkhöz, ipari és orvosi alkalmazásokhoz.
Az LTC3787 a 4,5 ... 38 V feszültségtartománnyal kompatibilis a bekapcsolási fázisban, amelyet követően lefelé 2,5 V-ig is megtartja a működést, akár 60 V kimeneti feszültségig. Az áramkör architektúrája, órajel-kimenete és fázismodulációja lehetővé teszi az egyszerű párhuzamosítást és akár tizenkét készülék egyidejű működtetését. Az LTC3787 fáziszárható frekvenciája 75 ... 850 kHz, vagy rögzített, választhatóan 50 ... 900 kHz lehet. Azon alkalmazásoknál, amelyeknél a bemeneti feszültség meghaladja a szabályozott kimeneti feszültség értékét, az LTC3787 a szinkron MOSFET-eket folyamatosan bekapcsolva tartja, így a kimeneti feszültség minimális teljesítménykieséssel követi a bemeneti feszültséget. Az LTC3787-ben az áramkorlát állítható, külső érzékelő ellenállással áramérzékelés is megvalósítható. Az áramkör támogatja a lágystart funkciót, a "teljesítmény OK" jelzést, és a teljes, -45 ... +125 °C működési hőmérséklettartományban ±1% pontossággal tartja a referenciafeszültség értékét. Az LTC3787 elérhető SSOP-28, valamint 4×5 mm-es QFN-28 típusú tokozásban.

A Linear Technology honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény