FőoldalArchívumOsztályon felüli hangzás a kommersz szórakoztatóelektronikában
2010. november 30., kedd ::

Osztályon felüli hangzás a kommersz szórakoztatóelektronikában

A Silicon Laboratories bejelentette 5 W teljesítményű, D-osztályú sztereoerősítőit, amelyek hatékony elektromágneses interferencia-elnyomással rendelkeznek, és jó minőségű hangzást biztosítanak a kommersz audiotechnikai alkalmazásokban. Az Si270x ideális választás a zaj- és árérzékeny alkalmazásokhoz (okostelefon-dokkolók, asztali rádiók stb.)

Az audiotechnikai tervezőmérnökök álma már régóta egy olyan kiváló hatásfokú, D-osztályú, digitális erősítő, amely jó alternatívája a teljesítményfaló, analóg, A-/B-osztályú erősítőknek. Ez eddig két ok: a D-osztályú erősítők eredendően magas EMI-sugárzása, valamint a drága szűrés és EMI-árnyékolás miatt nem valósulhatott meg.
Az Si270x többrétegű EMI-elnyomási technológiát alkalmaz a D-osztályú működés miatt keletkező interferenciák forrásnál történő elnyomására, így hatékonyabb és problémamentesebb AM/FM és GSM/UMTS rádiós interfészes koegzisztencia valósulhat meg. Az Si270x kisugárzott interferenciája a tizede a versenytársakéhoz képest az EMI-megfelelőség szempontjából érdekes sávban, százada az FM-sávban és ezrede az AM-sávban. Az Si270x okostelefon-barát, teljesen digitális architektúrája immúnissá teszi az eszközt a felvett zajra.
Az EMI-sugárzás kivédésére a tervezők A- és B-osztályú erősítőket használtak, amelyek maguk ugyan olcsók voltak, a tápellátásuk és hőelvezetésük viszont sokkal drágább és körülményesebb. Az Si270x beéri kisebb, jobb hatásfokú és költséghatékonyabb tápegységekkel is, az A-/B-osztályú erősítős megoldásokhoz képest akár 2,5-szer hosszabb működési idővel kecsegtet az elemes táplálású rendszereknél. A lejátszási idő például egy 4 AA-méretű elemmel működő zenelejátszó esetében az Si270x használatával akár 8,4 óra is lehet.
Az Si270x-családot úgy tervezték meg, hogy a Silicon Labs népszerű, Si473x-sorozatú AM/FM tunereivel hibátlanul együttműködjön.

A Silicon Laboratories honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény