FőoldalArchívumAsztali adagolórobotok alkalmazása - a termelékenység fokozására, a termelési költségek csökkentésére és a versenyelőny javítására
2010. november 22., hétfő ::

Asztali adagolórobotok alkalmazása - a termelékenység fokozására, a termelési költségek csökkentésére és a versenyelőny javítására

Az asztali adagolórobotok a termelékenység növelésének, a pontosság fokozásának és a minőség javításának költséghatékony módját jelentik a gyártási folyamatokban, ahol az összeszereléshez használt olyan folyadékokat kell felvinni, mint a ragasztók, kenőanyagok és szilikonok úgy, hogy mindeközben ne kelljen további munkaerőt foglalkoztatni, esetleg nagyobb termelőberendezési beruházásokat megvalósítani

Ezek a kompakt, viszont sokrétű gépek tulajdonképpen bármely összeszerelési folyadékot képesek jóval pontosabban és kisebb eltérésekkel felvinni, mint az olyan manuális adagolók, mint az adagolófejes tartályok vagy ecsetek, miközben az anyag elhelyezése is pontosabb, mint például a manuálisan kezelt pneumatikus adagolók esetében. Tekintettel a nagyobb termelékenységre, jobb minőségre és kisebb költségekre, ezek az eszközök számottevő előnyt jelentenek a mai, éles versennyel jellemezhető globális piacon.
Egyes vállalatok még mindig alkalmazzák a manuális folyadékfelviteli eszközöket, mint például az adagolófejes tartályokat és ecseteket, amelyekkel minimális mértékben szabályozható a felvitt folyadékmennyiség és teljes mértékben a kezelőszemélyzettől függ a folyadékréteg méretének ellenőrzése és elhelyezése.
A pneumatikus folyadékadagolók a manuális adagolószerszámokhoz képest szinte drámai előrelépést jelentenek. Az ellenőrzött légnyomás és a felvitt anyagmennyiséget szabályozó precíziós időzítők segítségével a kezelőszemélyzet szubjektív megítélése az egyenletből kizárható. Ez pedig fokozza a pontosságot, valamint csökkenti az újramegmunkálandó termékek, a selejt és hulladék mennyiségét.
A precíziós folyadékadagoló alkalmazása mellett a felvitt folyadék mennyiségét három paraméter határozza meg: az adagolótű mérete (átmérője), a folyadékra gyakorolt nyomás és a felvitel idejének a hossza ("adagolási idő"). Az akár 0,0001 másodperces lépésekben beállítható adagolási idő a legpontosabb módja a felvitt anyag mennyiségének meghatározására.
Mivel ezek az eszközök, tekintet nélkül a műveletet végrehajtó személyre, állandó folyadékfelvitelt biztosítanak, ideális megoldást jelentenek a manuális adagolási alkalmazásokhoz. Mindazonáltal még mindig a kezelőszemélyzet egyes tagjaitól függ, hogy meghatározzák, hol és milyen mértékben kell folyadékot felvinni. Miközben a felvitt folyadékmennyiség állandó, a kezelőszemélyzet tagjai között még mindig lesznek különbségek a felvitt anyag helyét illetően, továbbá a munkavállalók egymástól eltérő sebességgel is dolgoznak.
Az asztali adagolórobotok éppen itt képviselhetnek kifejezett előnyt. Immár nem a kezelőszemélyzet határozza meg a felvitt folyadék helyét, hanem beprogramozható a robot az adagolócsúcs automatikus pozicionálására, így pedig a folyadék mindenkor és minden egyes elemen azonos helyre kerül.
Az adagolórobotok egyesítik magukban a precíziós folyadékadagoló rendszert (jellemzően fecskendős vagy szelepes) és egy elektronikus úton vezérelt pozicionálóplatformot. A pozicionálási és adagolási folyamat automatizálásával a beállítás lehetővé teszi a felvitt folyadékok jóval gyorsabb adagolását, mégpedig a tapasztalt kezelőszemélyzet által végzettnél is jobb pozicionálási pontosság mellett.
Miután a fecskendőt vagy adagolószelepet felszerelték a pozicionálóplatformra, egy kézi terminál vagy számítógép segítségével programozható az adagolótű elhelyezése, hogy a kívánt pont, vonal, kör, ív vagy töltés jöjjön létre.
Az adagolási és pozicionálási paraméterek beállítását követően a folyadék automatikusan a megfelelő mennyiségben a kezelőszemélyzet minden további beavatkozása nélkül a kívánt helyre kerül. A kezelőszemélyzet egyszerűen behelyezi a szükséges elemeket a készülékbe, majd a robot munkaasztalára helyezi azt, és indítja az adagolási ciklust. Mivel a folyadék adagolása automatikus, a kezelőszemélyzet máris betöltheti a következő készüléket, esetleg más, több hozzáadott értéket létrehozó feladathoz láthat hozzá.
Ha a felvitt anyagok elhelyezése, mérete, valamint a folyadékfelvitel sebessége közötti különbségek megszűnnek, javul a munkafolyamat és a termékminőség, kevesebb a szűk keresztmetszet, továbbá jobban előrejelezhető a termelési ütem.
Az asztali adagolórobotok ráadásul ideális megoldást jelentenek a prototípusok létrehozására, valamint a kis- és közepes mennyiségű gyártási sorozatokra, mivel a munkafeladatok közötti váltás alapvetően alig kíván többet, mint a pozicionálási és adagolási paraméterek újraprogramozását. Még egy teljesen más folyadék is - például a sűrű RTV szilikon a híg ciano-akrilát helyett - egyszerűen felvihető a megfelelő adagolószelepre való kapcsolással.

Következtetés
Az asztali adagolórobotokkal hatékonyan növelhető a termelékenység, és javítható a minőség, miközben csökkennek a termelési költségek; ezeket az eszközöket könnyű szükség szerint újrakonfigurálni más termékekre és alkalmazásokra.
Az adagolórobotok a versenyelőnyre vágyó gyártók számára költséghatékony és egyszerűen megvalósítható módját jelentik annak, hogy hogyan lehet:

  • Több terméket gyártani.
  • Csökkenteni az adott folyamatra szánt időt.
  • Mérsékelni az egységnyi termékre eső munkaerőköltségeket.
  • További munkaerő nélkül is fokozni a termelékenységet.
  • Csökkenteni a nem pontos folyadékfelvitelből eredő selejt és az újramegmunkálandó termékek mennyiségét.
  • Minimalizálni a hozzáadott értékkel nem járó tevékenységeket
  • Elkerülni a szűk keresztmetszeteket, és csökkenteni a még feldolgozás alatt álló áruk mennyiségét.
  • Igény szerint gyorsan előállítani különféle termékeket.

AZ EFD honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény