FőoldalArchívumDEN-ON SC-7000Z - a kiforrasztókészülék
2010. november 03., szerda ::

DEN-ON SC-7000Z - a kiforrasztókészülék

Ma már nélkülözhetetlen az elektronikai javítások során a minőségi célszerszám. Szakembereinknek hibafeltárási feladataik mellett egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni eszközparkjuk megfelelő felszereltségére. Cikkünkben olyan készüléket mutatunk be, amely már ismert a hazai szakemberek előtt, ám a mai napig még nem talált "méltó ellenfélre"

Talán nagyon merész vállalkozásba kezdett a gyártó, amikor elhatározta, kifejleszt egy olyan kiforrasztóeszközt, amely merőben elüt az addig használatosaktól. A fő szempont persze az volt, hogy az adott funkciókat a lehető legnagyobb hatásfokkal és biztonsággal végezze el, s mivel a japánokra jellemző a miniatürizálás, így ezt is a lehető legkisebb méretre "zsugorították".
A készülék belső felépítésében olyan megoldásokat alkalmaztak, mint az induktivitástól mentes PTC kerámia fűtőbetét, ahol a hőfokszabályozás fűtőbetét-ellenállásméréssel (feed back zero cross over type) történik a kiforrasztóhegy teljes hosszán keresztül, kiküszöbölve, hogy az ón már a hegyben elkezdjen hűlni és beragadjon. Ez a felépítés a 100 W-os teljesítménnyel nagyon hatékony hőfokszabályozást és működtetési folytonosságot eredményez.
A SC-7000Z másik fontos alkotóeleme a beépített membránpumpa, amely szeleppel ellátott, és alkalmas a levegő állandó szívására (vákuum, hagyományos alkatrészeknél), illetve fújására (forró levegő, felületszerelt alkatrészeknél). A pumpa tartós működését az ón begyűjtésére is használt tároló-szűrő biztosítja, megakadályozva a membrán és a szelepek elgyantásodását. A megfelelő teljesítmények mellett működés közben is vibrálásmentes, a rezgéseket elnyelő gumipárnáknak köszönhetően. Ez abszolút nem mellékes szempont, ha kézi készülékről beszélünk. Egyesítve a fentieket, a készülékkel a furatgalvanizált, többrétegű nyomtatott áramkörökről is kiforraszthatóak az alkatrészek, mindennemű rongálás nélkül.
A készülék kiválóan alkalmas felületszerelt alkatrészek kiforrasztására is, amihez a szükséges segédeszközöket, valamint a speciális fúvófejet az SMD-SET-ben állították össze. A forró levegős módszer előnye persze az, hogy alkatrésznagyságtól függetlenül tudunk vele kiforrasztani, kizárólag a szettben található eszközök igénybevételével, nem kis költségmegtakarítással. A két alapüzemmód (szívás és kifújás) váltása váltókapcsolóval történik.
A berendezés nem helyhez kötött, ezért bárhol alkalmazható. A mai széles körű felhasználását még a gyártó se láthatta előre, hiszen a 80-as évek végén elsődlegesen szervizcélra tervezték, ám mára már ipari célokra is használják, több­műszakos munkarendekben.
Az SC-7000Z egyszerű és könnyű használatát mi sem bizonyítja jobban, mint a szakmunkásképzőkben tapasztaltak, ahol a 15 éves, a forrasztástechnikában még gyakorlatlan diákok percek alatt sajátítják el használatát, és alkalmazzák megfelelően.
Az SC-7000Z jelzésű kiforrasztókészülék biztonságos, kisméretű, könnyű, kompakt, hőfokszabályozóval ellátott, többfunkciós, egyszerűen kezelhető, kis költséggel fenntartható, ára megfizethető.

A Den-On gépekhez Magyarországon biztosított a szaktanácsadás, a beüzemelés, támogatás és szerviz.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény