FőoldalÜzletAz automatizált járművek hatása a fogyasztói elektronika világára
2023. szeptember 27., szerda ::

Az automatizált járművek hatása a fogyasztói elektronika világára

A jövőben játszódó filmekben, videojátékokban találkozhattunk már automatizált járművekkel, azonban egy évtizeden belül közútjainkon is megszokott látványt nyújtanak majd…

A McKinsey & Company által publikált cikk szerint az automatizált járművek piaca 2035-re akár 300–400 Mrd USA-dolláros bevételt is generálhat. Az automatizált járművek fejlesztésének és szélesebb körű elterjedésének tovagyűrűzése óriási hatással lehet a fogyasztói elektronika világára. Írásunk további részében beszámolunk arról, hogy az automatizált járművek látványos fejlődésének hatására mely elektronikai cikkek iránt ugorhat meg a kereslet, de előbb még vessünk egy pillantást az automatizált vezetés jelenlegi helyzetére!

Az automatizált vezetés szintje

Az amerikai szabványügyi hivatal, az SAE International az autonómia 6 szintjét határozta meg, az alábbiak szerint:

  • 0. szint – nem automatizált vezetés. A jármű nem rendelkezik automatizált vezetési funkciókkal, vezetése teljes mértékben manuális megoldásokon alapul.
  • 1. szint – vezetéstámogatás. Gyorsuláshoz, fékezéshez és gyors haladáshoz folyamatos segítséget nyújtó rendszerrel felszerelt járművek. Jó példája ennek az alkalmazkodó sebességtartó.
  • 2. szint – részben automatizált vezetés. A jelenleg forgalomban lévő automatizált járművek zöme a 2. szintbe sorolható. Ezek az autók fejlett vezetéstámogató rendszerekkel rendelkeznek, melyek folyamatosan segítik a kormányzást, gyorsulást és fékezést, ugyanakkor a vezetés igényli a sofőr teljes figyelmét.
  • 3. szint – feltételes automatizált vezetés. Ezen a szinten a jármű átveszi az irányítást minden vezetési funkció felett, azonban a vezetőülésben ülnie kell egy járművezetőnek, aki készen áll arra, hogy szükség esetén átvegye az irányítást. Ezt a szintet jelenleg még nem érjük el.
  • 4. szint – magas szinten automatizált vezetés. A 3. és 4. szint között az a különbség, hogy ezen a szinten az esetleges problémákat a rendszer korrigálni tudja, nem kell a járművezetőnek beavatkoznia. A sofőr azonban még mindig megteheti, hogy átveszi az irányítást.
  • 5. szint – teljesen automatizált vezetés. Ez a kép ugrik be, amikor önvezető járműre gondolunk. Az autó teljesen automatizált, így például nincs benne pedál és kormány.

Jelenleg valahol a 2. és 3. szint határmezsgyéjén járunk, így még rengeteg fejlesztésre van szükség ahhoz, hogy eljussunk az 5. szintre.

Milyen hatással lesznek az automatizált járművek a fogyasztói elektronika világára?

A dolgok jelenlegi állása mellett a teljesen automatizált autók vágyálomnak tűnhetnek csupán, de ahogy az autógyártók és a mérnökök egyre több automatizált vezetési funkciót kezdenek beépíteni a járművekbe, a fogyasztói elektronikai cikkek iránti kereslet is növekedni fog. Számos automatizált folyamat használ fogyasztói elektronikai cikkeket, de az alábbiakban bemutatjuk azokat a terméktípusokat, amelyek iránt az automatizált járművek kifinomultabbá válásával meg fog ugrani a kereslet.

Érzékelőstechnológia

Az automatizált járművek számos funkciójának működéséhez elengedhetetlenek az érzékelők – gondoljunk csak a biztonságos navigációra! A leggyakrabban alkalmazott érzékelőstechnológiák a következők.

Az önvezető autók a LiDAR-technológiát (lézeralapú távérzékelés) használják környezetük feltérképezésére és az útjukban álló akadályok felismerésére. A LiDAR-érzékelő több ezer infravörös lézersugarat bocsát ki egyszerre, majd megméri, hogy mennyi ideig tart, amíg a lézersugarak visszaverődnek a környezeti tárgyakról a fotoérzékelőibe. A LiDAR-rendszerek a fénysebesség alapján számítják ki az egyes objektumok autótól való távolságát. Fedezze fel a tökéletes térfigyelést biztosító, SICK gyártmányú ipari LiDAR-érzékelőket.

A radar (rádióhullámos érzékelés és távolságmérés) rádióhullámokkal méri a környező területre vonatkozó különféle adatokat. A környező objektumokról visszaverődő rádióhullámok alapján kiszámítható az objektumok szöge, távolsága és sebessége. A radar különösen hasznosnak bizonyul nagy távolságokban és kedvezőtlen időjárási körülmények közepette, ami ideálissá teszi automatizált járművekben való használatát.

Illusztráció automatizált önvezető autókról, amelyek mesterséges intelligencia használatával haladnak egy autópályán és hálózaton keresztül kapcsolódnak egymáshoz

A szonár (hangalapú tájékozódás és távolságmérés) technológiát az objektumok és akadályok közelségének meghatározására és navigálásra használják az automatizált járművek. A LiDAR- és radarérzékelőkhöz hasonlóan az aktív szonárérzékelők hanghullámokat bocsátanak ki, majd figyelik a fizikai felületek általi visszaverődésüket. Bár a szonárérzékelők sötétben is működnek, alkalmazásukat hátráltatja az a tény, hogy a hangsebesség alacsonyabb a fénysebességénél.

Az automatizált járművekbe beépített kamerák szinte az emberi szemhez hasonlóan érzékelik a környezetet haladás közben, és különböző szögekből rögzítenek nagy felbontású képeket. A képadatok alapján az önvezető járművek kamerái azonosítani tudják a közlekedési táblákat, felismerik a tárgyakat, vezérlik a jármű mozgását és 3D-s jeleneteket modelleznek.

Fedezze fel a Transcend által gyártott kettős fedélzeti kamerainkat, amelyek nagy érzékenységű képérzékelőkkel rendelkeznek és kettős kamerafelvételt biztosítanak!

Összekapcsolódás és kommunikáció

Nagy valószínűséggel a jövőben az autó csak egy újabb eszköz lesz, amelyet hozzáadhatunk a telefonunkból, laptopunkból és okosóránkból álló gyűjteményünkhöz. IoT-eszközeink már most is kapcsolatban állnak egymással, ezért felkészülhetünk arra, hogy automatizált autónk is csatlakozni fog az otthoni okoseszközökből és viselhető technológiákból álló IoT-hálózatunkhoz. Előrejelzések szerint az automatizált járművek növelik majd az IoT-eszközök, a nagy sebességű internetkapcsolat és a gyorsabb mobilhálózatok iránti keresletet, amelyek lehetővé teszik a jármű zökkenőmentes integrálását.

Ahogy az automatizált járművek egyre nagyobb mértékben kerülnek összeköttetésbe, és mind több adatot gyűjtenek és osztanak meg más eszközökkel, növekedni fog az adattárolás és -kezelés jelentősége. A fogyasztói elektronikai cikkeket gyártó vállalatok előnyt kovácsolhatnak ebből a helyzetből azáltal, hogy továbbfejlesztett – személyre szabott élményeket és megelőző karbantartást biztosító – felhőalapú szolgáltatásokat kínálnak ezen adatok tárolására. Ezen túlmenően, mivel az önvezető járművek működése nagymértékben függ a navigációs és térképészeti rendszerektől, a fogyasztói elektronikai ágazatban tevékenykedő gyártók kihasználhatnák ezt a lehetőséget arra, hogy valós idejű közlekedési információkat és kifogástalan útvonaltervezést biztosító, optimalizált térképészeti rendszereket hozzanak létre, amelyek integrálhatók az automatizált járművekbe.

Biztonságosság

Az automatizált járművekkel szemben megfogalmazott egyik legfőbb aggály a biztonságosságukkal kapcsolatos. A legnyilvánvalóbb biztonsági kérdés az, hogy vajon képesek-e a balesetmentes önvezetésre? A korábbiakban már említett érzékelők és fejlett vezetéstámogató rendszerek alapfeltételei a balesetek megelőzésének és az utasbiztonság megőrzésének. Ezért a fogyasztói elektronika területén működő vállalatoknak érdemes beruházniuk a fejlett vezetéstámogató rendszerek alkotóelemeinek fejlesztésébe, hozzájárulva ezáltal a közúti közlekedés biztonságához. Ezek az érzékelőket, kamerákat és processzorokat tartalmazó technológiák olyan területeken kerülnek felhasználásra, mint a vészfékezés, az ütközési riasztás és a sávelhagyásra való figyelmeztetés.

Ám nem a közúti biztonság az egyetlen kihívás, amelyet az automatizált járműveknek maradéktalanul teljesíteniük kell. Az automatizált járművek hálózati összeköttetése felveti a számítógépes rendszer feltörésének kockázatát, vagyis a kiberbiztonság kérdését. A biometrikus hitelesítési rendszerek, például az arcfelismerés és az ujjlenyomat-leolvasás a biztonság egy pluszrétegét nyújthatják az automatizált járművek számára, és segíthetnek megelőzni a hackelést. Miután az automatizált járművek szintén rengeteg adatot fognak előállítani és tárolni, fontos, hogy a vállalatok erősen titkosított, biztonságos adattárolási megoldásokat telepítsenek a járműre.

Egy másik módszer, amellyel gondoskodhatunk az automatizált járművek lehető legnagyobb biztonságáról, ha engedélyezzük a szoftverrendszerek vezeték nélküli frissítését. Ezáltal biztosítható, hogy a szoftverfrissítésekre automatikusan, kézi beavatkozás nélkül kerülhessen sor.

Összefoglalás

Ahogy a járművek egyre inkább közelítenek az önállósági skála 5. szintjéhez, egyértelműen kirajzolódik, hogy óriási kihatással lesznek a fogyasztói elektronikai ágazatra. Az önvezető járművek számos funkciójához elengedhetetlen fogyasztói elektronikai cikkek kulcsszerepet töltenek be az automatizált járművek sikerében. A fogyasztói elektronikai ágazatban tevékenykedő vállalatok jelentős mértékben hozzájárulhatnak az automatizált járművek és a gyártásukhoz alkalmazott technológiák fejődéséhez, biztosítva biztonságosságukat, összekapcsolhatóságukat és hatékonyságukat. A következő évtizedben várhatóan fellendül majd az automatizált járművek piaca, ami remek hír a fogyasztói elektronikai ágazatban működő gyártóvállalatok számára.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény