FőoldalÜzletMagyarországon ismét lehet félvezetőgyártás
2023. július 11., kedd ::

Magyarországon ismét lehet félvezetőgyártás

Speciális K+F+I projektet indít a kormány, melyet 1 Mrd Ft-tal támogat.

Bár Magyarországon chiptervezés, vagy félvezető véggyártás/tokozás jelenleg is folyik, az alapanyag gyártás sok évtizede megszűnt hazánkban. Most azonban a Kormány elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium chiphordozó kerámialapka K+F+I projekt indítására irányuló javaslatát, így Magyarország is megkezdi belépését a félvezetőgyártás piacára. Az Országos Sajtószolgálat híradása szerint a kapacitások kiépítésének kialakítását a Kormány 1 milliárd forinttal támogatja.

A COVID alatt tapasztalt chiphiány rámutatott Európa sérülékenységére. Ugyanakkor hazánk jelenleg is világszínvonalú anyagkutatási képességekkel rendelkezik. Erre a tudásra építve, a fejlett technológiai piacra való belépéssel jelentősen növelhető a magyar gazdaság versenyképessége és szuverenitása, egyúttal jelentősen csökkenthető az ország nemzetközi kitettsége – mondta Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

A hazai chiphordozó kerámialapka fejlesztési és gyártási kapacitásainak kialakítása érdekében a GFM felmérte a hazai K+F képességeket. A kidolgozott, több fázisból álló kísérleti projekt szerint a gyártókapacitás már középtávon kiépíthető

Az államtitkár hozzátette, hogy a félvezető üzletágat gyors technológiai változás jellemzi, a kutatás, fejlesztési tevékenység az értéklánc minden szakaszában kiemelkedő. A széleskörű innovációs tevékenység okán a projekt és a későbbi fejlesztések érdemben járulnak hozzá a magyar gazdaság technológiai fejlettségének előmozdításához, az Ipar 4.0 folyamataihoz, az ipar technológiaváltásához.

Forrás: mti.hu

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény