FőoldalÜzletVádalkuval zárult az Ericsson korrupciós ügye
2023. március 03., péntek ::

Vádalkuval zárult az Ericsson korrupciós ügye

206 millió dollárt fizet a svéd cég az USA-nak

Mint arról legutóbb 2022. júliusában írtunk, a svéd cég korrupciógyanúsnak tűnő ügyleteit 2013-ban kezdte vizsgálni z Amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC). 2015-ben az amerikai igazságügyi minisztérium (Department of Justice, DOJ) is vizsgálatot indított, hogy kiderítse, megfelelt-e a svéd gyártó az amerikai korrupcióellenes törvényeknek, valamint saját, belső etikai kódexének. A nyomozás során kiderült, a cég 2000 és 2016 között a fenti szabályozásokat számos ponton megszegte, a kormányzati személyek megvesztegetésétől a könyvelési adatok meghamisításáig. A vállalat azt is beismerte, külső ügynökökön és tanácsadókon keresztül fizetett le hivatalnokokat Kínában, Dzsibutiban, Vietnámban, Indonéziában és Kuvaitban is.

Most pont kerülhet Svédország legnagyobb technológiai multijához kötődő korrupciós botránysorozat végére. Ugyanis az Ericsson vádalkut kötött az amerikai igazságügyi minisztériummal, melyben beismerte, hogy egy 2019-es ún. vádemelés elhalasztásáról szóló megállapodást (Deferred Prosecution Agreement) megszegve nem tárt fel minden fontos részletet a korábbi évek inkriminált korrupciós ügyleteiről az amerikai ügyészségek felé. A vállalatnak ezzel az ügy lezárása – a korábban több szervezet által kirótt, több mint egymilliárd dolláros büntetési tételeken felül – további 206 millió dollárjába került.

A vádalku megkötése során ugyanakkor a DOJ nem mondta ki azokat a korábbi, független oknyomozó újságírók által végzett nyomozás során feltárt adatok alapján megállapított vádakat, melyek szerint az Ericsson közvetetten az Iszlám Állam terrorszervezethez is korrupciós pénzt juttatott volna azért, hogy az általa ellenőrzött területeken a szállítmányok áthaladhassanak. Az Ericsson kiadott egy hivatalos közleményét e témában melyet ide kattintva olvashat el! Ebben leszögezte, hogy a cég 2019-es belső vizsgálata nem tárt fel arra utaló jeleket, hogy a vállalat terroristákat támogatott volna, Börje Ekholm vezérigazgató - aki ellen tavaly csoportos keresetet is benyújtottak az ügyben Amerikában - pedig közölte, hogy az ügyet ezzel lezártnak tekinti a svéd multi.

Forrás: www.icij.org
Korábban a témában: ELEKTRONET: Egyre jobban beborul az ég az Ericsson feje felett!

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény