FőoldalÜzletEgyre jobban beborul az ég az Ericsson feje felett
2022. július 06., szerda ::

Egyre jobban beborul az ég az Ericsson feje felett

Az Ericsson sokáig a korrupciómentesség példaképe volt.

A svédek potenciális korrupciógyanús ügyleteit 2013 óta vizsgálja az Amerikai Tőzsdefelügyelet (SEC). 2015-ben az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított hogy kiderítse, megfelelt-e a svéd gyártó az amerikai korrupcióellenes törvényeknek, valamint saját, belső etikai kódexének.

A nyomozás során kiderült, a cég 2000 és 2016 között a fenti szabályozásokat számos ponton megszegte, a kormányzati személyek megvesztegetésétől a könyvelési adatok meghamisításáig. A vállalat azt is beismerte, külső ügynökökön és tanácsadókon keresztül fizetett le hivatalnokokat Kínában, Dzsibutiban, Vietnámban, Indonéziában és Kuvaitban is. A leghosszabb ideig Kínában folytak a vesztegetések, ott a teljes vizsgált időszakban, azaz csaknem 17 éven keresztül fizettek az Ericsson leányvállalatai kenőpénzeket hivatalos személyeknek, összesen több millió dollár értékben - ebből utazásokat és különböző ajándékokat finanszíroztak, illetve fiktív szolgáltatásokért fizettek jelentős összegeket.

Az Ericssonra 2019 decemberében kirótt, egymilliárd dollárt meghaladó büntetés két fő részből tevődött össze: a cég, miután együttműködött az amerikai hatóságokkal a vizsgálat során a megelőző három évben, az igazságügyi minisztériummal kötött megállapodása szerint 521 millió dolláros büntetést fizetett ki - cserébe pedig a hatóságok elengedik a potenciálisan kirótt, bűncselekményekre vonatkozó vádakat a cég ellen. Ezzel párhuzamosan a vállalat további 540 millió dollár büntetést fizetett meg az amerikai Tőzsdefelügyelet számára, a vesztegetési ügyek következményeként.

Egyre rosszabb fényt vet az Ericssonra az idén februárban kirobbant iraki vesztegetési botrány, melynek középpontjában az az egyébként belső vizsgálat során feltárt tény áll, hogy a cég éveken keresztül fizethetett indirekt az Iszlám Államnak azért, hogy a szervezet által ellenőrzött szállítási útvonalakat használhassa. Ezért most újabb vizsgálatot indított a SEC a svéd Ericssonnal szemben, hogy kiderüljön, pontosan milyen körülmények közepette pénzelhette éveken keresztül a vállalat az Iszlám Állam iraki szárnyát. Az ügy a mobilhálózati berendezéseket gyártó és szállító skandináv multi eddigi legsúlyosabb korrupciós botránya, melynek következményeit csak részben enyhítheti, hogy az ominózus ügyleteket egy belső vizsgálat tárta fel.

Az ügy újabb fejezete az Iszlám Állam iraki ágának juttatott pénzekről szól, melyet az Ericsson saját, belső vizsgálata alapján legalább 2011-től kezdődően fizetett a cég a dzsihádista szervezetnek azért, hogy a szárazföldi áruszállítás biztonsága szavatolt legyen Irakban.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény