FőoldalÜzletBME – Magyar Telekom – Ericsson együttműködés az 5G területén
2020. december 11., péntek ::

BME – Magyar Telekom – Ericsson együttműködés az 5G területén

Az 5G felhasználási lehetőségeit kutatják a mezőgazdaságban és az okos gyártás területén.

5g antennaA Magyar Telekom által a BME oktatási, kutatási céljaira biztosított frekvenciákon az Ericsson 5G teszthálózatot épített fel és üzemeltet a BME „I” épületében. A felsőoktatási intézmények közül a BME az egyik olyan kiemelt egyetem, ahol a legújabb, legmodernebb 5G technológiára épülő megoldásokat tervezik, és sikeresen tesztelik, így ennek az együttműködésnek a gyümölcse rövidesen látható lesz.

A Magyar Telekom a sávszélesség mellett az együttműködéshez tapasztalatot és know-howt nyújt. A Telekom saját frekvenciakészletéből díjmentesen, haszonbérlet formájában kutatás-fejlesztési és oktatási célokra átenged az egyetem javára 20 MHz-et a 3600 MHz-es sávból, és 10 MHz-et a 2600 MHz-es sávból. A teszthálózat NSA (non-standalone, vagyis 4G-hálózatra épülő) és a közeljövőben SA (standalone) üzemmódban is képes működni – ez utóbbi lehetővé teszi az 5G technológia minden képességének kiaknázását.

Józsa János, a BME rektora elmondta: a többéves munkához a BME adja az együttműködő tanszéket, és bevonja az alapképzésben, a mesterképzésben vagy a doktori képzésben részt vevő hallgatóit a fejlesztésekbe. A hálózaton az Ericsson és a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszékének konzorciuma egy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott projektben az 5G mobilkommunikációs rendszer automatizált működtetésének kutatás-fejlesztésén, 5G alapú szolgáltatások megvalósításán, ipari és mezőgazdasági alkalmazások fejlesztésén dolgozik. A konzorcium okos mezőgazdasági alkalmazásokkal, és a kooperatív robotok valós idejű automatizált vezérlésével demonstrálja az 5G rendszerek előnyeit – mondta.

Jakab Roland, az Ericsson regionális stratégiai igazgatója elmondta: a BME-vel kiépített harmincéves, folyamatos megújulásra képes együttműködésük a hallgatók számára nagy lehetőség. Az 5G szoftver és mintaalkalmazás fejlesztési projekt már elindult, a fejlesztés alatt álló szoftverek tesztelését már korai szakaszban el tudják kezdeni – mondta. Idén áprilisban a Telekom az Ericssont választotta az 5G megoldások szállítójának, azóta már 120 5G szerződése van a cégnek. A következő 5 évben nettó 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a magyar gazdasághoz az 5G technológia, amivel jelentősen támogatja a koronavírus-válság utáni újjáépítést is.

Forrás: MTI

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény