FőoldalÜzletA kínai állam titokban brit félvezetőgyárat vásárolna
2021. július 21., szerda ::

A kínai állam titokban brit félvezetőgyárat vásárolna

Egyre erősebb az a kínai törekvés, hogy a szűkös félvezetőgyártó kapacitásokat külföldi felvásárlásokkal bővítsék.

Mint arról az Elektronet folyóirat 2020/6-7-es számaiban írtunk, Kína mindent elkövet annak érdekében, hogy jelentős saját félvezetőipart hozzon létre. Ehhez a folyamathoz kapcsolódik a CNBC.com. azon híre, mely szerint a holland Nexperia nevű chipgyártó cég 63 millió fontért meg kívánja vásárolni a brit Newport Wafer Fab (NWF) nevű félvezetőgyártó céget. A NWF Dél-Walesben hetente mintegy 8000 szilícium-ostyát állít, 400 alkalmazottat foglalkoztat. A cég 200 milliméteres ostyáit nagyrészt az autóiparban használják fel, abban az iparágban, amelyet különösen érzékenyen érintett az elmúlt évben kialakult chiphiány. A tranzakcióban nem lenne semmi különös, azonban a Datenna nevű, kínai befektetéseket elemző holland cég adatai arról árulkodnak, hogy így valójában a kínai állam szeretné betenni a lábát a brit chipszektorba.

A Datenna szerint ugyanis a Nexperia legnagyobb tulajdonosa, a kínai Wingtech Technology több lépcsőn keresztül a kínai állam befolyása alatt áll. Szerintük a kínai cég végső tulajdonosa több áttétellel az állami tulajdonban lévő, az Államtanács Eszközfelügyelő és Ügyintéző Bizottsága, amely a Kínai Népköztársaság különleges szerve, illetve az állam által alapított félvezetőipari befektetési alap. Az elemzés szerint a Wingtech részvényeinek 30 százaléka vezethető vissza közvetlen kínai állami, vagy állami befolyás alatt álló tulajdonoshoz. Az értesüléseket, sem a Wingtech, sem a kínai állam nem kívánta a CNBC-nek kommentálni.

Mint arra a Datenna elemzői is rámutatnak, a kínai félvezetőipar egyelőre lemaradónak tekinthető a többi gazdasági nagyhatalomé mögött, azonban egyre erősebben törekednek arra, hogy kapacitásaikat akár külföldi akvizíciókkal is növeljék, s ezeket nem egyszer állami tőkealapok hajtják végre. A kínai állam egy egész sor európai chipgyártó cégben szerzett részesedést Európában az elmúlt évtizedben. A pekingi Canyon Bridge például 2017-ben szerezte meg a brit Imagination Technologiest 550 millió fontért. A szintén állami hátterű Tsinghua Unigroup 2018-ban a francia chipgyártót, a Linxenst vette meg 2,6 milliárd dollárért, a Jianguang Asset Management pedig a holland Ampleont kebelezte be 2015-ben 1,7 milliárd euróért. Mindezek mögött az akciók mögött látszik a kínai befolyás növekedése.

A Wingtech okostelefonok összeszerelésével és más szórakoztatóelektronikai cikkek gyártásával foglalkozó, a Sanghaji Értéktőzsdén jegyzett cég. Az elmúlt években egyre inkább elkezdett nyitni a félvezetők irányába. A cég mintegy 20 ezer főt foglalkoztat, s piaci értéke eléri a 18 milliárd dollárt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény