FőoldalÜzletKözzétették a nemzeti rádióspektrum-stratégiát
2021. január 05., kedd ::

Közzétették a nemzeti rádióspektrum-stratégiát

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által megalkotott, a 2021-2025 közötti időszakra szóló nemzeti rádióspektrum-stratégia legfőbb célja, hogy a rádióspektrum sem rövid, sem középtávon ne jelentsen szűk keresztmetszetet a digitális fejlődésben.

light 567758 1920

A 74 oldalas dokumentum reagál az előző stratégiai időszakban (2016-2020) történt változásokra: az azóta átalakult gazdasági és társadalmi környezetre, az új technológiák megjelenésére, a hazai és nemzetközi spektrumszabályozásban és a piacon végbement változásokra, valamint a lezajlott értékesítési eljárások eredményeire. A stratégia ezen kívül vizsgálja a technológiai változásokat és az olyan gazdasági és társadalmi folyamatokat, mint például az 5G rendszerek megjelenése és elterjedése vagy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai. Az NMHH az előkészítő munka során felmérte a piaci szereplők igényeit is: 2020-ban három alkalommal is konzultált a szolgáltatók, az eszközgyártók, a felhasználók és az illetékes szervezetek képviselőivel, ilyen volt többek között az őszi online workshop is.

A hatósági spektrumstratégia víziójának része, hogy hatékonyan előmozdítsa a szakszerű és a fogyasztói jólétet növelő rádióspektrum-használatot és a technológiai fejlődést, támogassa az innovációt és ezen keresztül a digitális gazdaságfejlődést Magyarország versenyképességének érdekében. A stratégia szerint az NMHH a következő öt évben is törekszik arra, hogy a szereplők véleményével összhangban folytassa le a versenyeztetési eljárásokat, és a frekvenciavagyon felelős gazdálkodójaként az éghajlatváltozás elleni küzdelemben a spektrumgazdálkodás eszközeivel vegyen részt.

A stratégia rögzíti többek között, hogy a következő öt évben az NMHH a hazai polgári frekvenciakészletből hat sávot készít elő értékesítésre, ezek a 450 MHz-es, a 2100 MHz-es, a 2300 MHz-es, a 2600-2615 MHz-es, a 26 GHz-es és a 32 GHz-es sávok. Már fut a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasáv értékesítése, de kiemelt jelentőségű lesz az 5G megvalósításához vezető úton a 26 GHz-es frekvenciasáv, amelynek értékesítése előtt a jelenlegi felhasználást más sávba (32 GHz) kell költöztetni a szolgáltatói igények alapján. A hírközlési hatóság 2025-ig szóló feladatai között továbbra is szerepel a kormányzattól érkező, a közrend- és katasztrófavédelmi (PPDR) igények kezelése, a vertikum 5G iránti és az energiaszektor digitális átalakulásához szükséges spektrumigények kielégítése is.

Ehhez kapcsolódó információ, hogy az NMHH Spektrumgazdálkodást Támogató Információs Rendszert (STIR), fejlesztett ki, amelyet mostantól mindenki elérhet a http://stir.nmhh.hu/ internetes címen. A szolgáltatás a nemzeti frekvenciafelosztásról, valamint a frekvenciasávok felhasználási szabályairól szóló, mintegy 600 oldalas 7/2015. (XI. 13.) NMHH rendelet (NFFF) értelmezését könnyíti meg. A spektrumgazdálkodási szakértők és érdeklődők ezentúl a STIR online felületén – magyarul és angolul egyaránt – jól áttekinthető, interaktív grafikus megjelenítésben, a kapcsolódó jogszabályrészek praktikus feltüntetésével és könnyen kezelhető kereső beépítésével tanulmányozhatják az NFFF-rendelet mindenkor hatályos verzióját.

nmhh logo hun 2rgb small

Forrás: NMHH

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény