FőoldalÜzlet7 Mrd USD vesztesége volt az Intel a chipgyártásának 2023-ban
2024. április 04., csütörtök ::

7 Mrd USD vesztesége volt az Intel a chipgyártásának 2023-ban

A cég várakozásai szerint az idei év még rosszabb lesz.

Ez lesz a mélypont, már ami az öntödei üzletágban keletkező működési veszteséget illeti, de idővel jelentős bevételnövekedést fog eredményezni az Intel számára – osztotta meg a cég a befektetőkkel.

Április legelején az Intel közzétette a chipgyártó üzletága 2023. évi gazdálkodásának eredményeit. Ezek annyira gyengék voltak, hogy a cég tőzsdei részvényei azonnal 4,3 százalékot estek. A napot 5,2 százalékos zuhanással zárták. (Idén eddig összesen 16 százalék mínuszban vannak az INTC papírok.) A legfőbb mérőszámok szerint az Intel Foundry divízió 2023-ban 7 milliárd dollár működési veszteséget könyvelt el, ami meghaladja az egy évvel korábbi 5,2 milliárd dolláros működési veszteséget. Az egy évvel korábban jelentett árbevétel 27,49 milliárd dollár volt, ami 2023-ban 31 százalékkal lecsökkent 18,9 milliárd dollár nagyságúra.

Az Intel várakozásai szerint a veszteségek 2024-ben fognak tetőzni, és csak 2027 környékén érhető el a nullszaldó a működést illetően. Pat Gelsinger vezérigazgató hozzátette, hogy az üzletág eredményét „rossz döntések” is befolyásolták. Ezek közé tartozik például:
 az ostyák 30 százalékát külső bérgyártóknak küldték tovább, köztük a TSMC-nek és későn fektettek be a holland ASML cég extrém ultraibolya (EUV) gépeinek használatába.

Az Intel most befektetőket próbál toborozni ahhoz, hogy a saját processzorok gyártása mellett más cégeket is kiszolgálhasson. Az új gyártósorok beindításához szükséges óriási beruházási összegek előteremtése részben az Egyesült Államok erre a célra létrehozott mintegy 52 milliárd dolláros pénzügyi és dotációs alapjából, a tavaly elfogadott CHIPS Act jogszabály alapján történik majd. Az Intel négy államban összesen mintegy 100 milliárd dollárt tervez költeni foundryk építésére vagy bővítésére. Ám mindehhez az Intelnek partnereket kell szereznie. Ezért az Intel partneri megállapodást kötött a brit Arm Holdings-al, melynek célja, hogy a vállalat gyáraiban zökkenőmentesebben lehessen majd előállítani az Arm architektúráira épülő processzorokat. Továbbá a Microsoft a közelmúltban csatlakozott ügyfélként, így az Intel chipgyártó üzletágánál leadott megrendelések értéke a korábban vázolt 10 milliárd dollár helyett 2025-re elérheti majd a 15 milliárd dollárt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény