FőoldalÜzletÖsszeolvad az AMD és a Xilinx
2020. november 10., kedd ::

Összeolvad az AMD és a Xilinx

Azzal, hogy az AMD felvásárolja a Xilinxet, az FPGA-k piacán a konkurens Intel elé ugorhat. A tranzakció lezárásához bő 1 év szükséges.

A részvénycserével zajló tranzakcióval 135 milliárd dollár értékű, 13 000 alkalmazottat foglalkoztató vállalat jön létre, amely az eddigieknél versenyképesebb lehet az adatközpontok területén. A Xilinx kompetenciáját kiaknázva új termékkategóriák jelenthetnek meg az AMD kínálatában, melynek hála nagyobb dinamikával növelheti Intellel szembeni szerverprocesszoros részesedését a chiptervező.

A tranzakció sarkalatos pontja, hogy annak pénzügyi oldala részvénycserével zajlik, az egyesülést nem készpénzzel (és nem hitelből) finanszírozza a vásárló. Ez azt jelenti, hogy a kombinált vállalatban a jelenlegi AMD részvényesek mintegy 74 százalékot birtokolnak majd, a Xilinx részvényesei pedig 26 százalékkal fognak rendelkezni (143 dolláros részvényárfolyammal kalkulálva). A kombinált vállalat így biztosan megússza az eladósodást, ami hosszú távon és kiszámíthatatlan gazdasági környezetben komoly veszélyforrás lehetett volna a néhány éve még a csőd közelében táncoló AMD számára.

Az egyesülést követően minden az Intel után az AMD kínálatában is megjelenhetnek a szerverekbe szánt CPU-FPGA hibridek. Ezek a lapkák egyfajta középutat jelentenek az alkalmazásspecifikus áramkörök (ASIC) és az általános célú CPU-k között. Az FPGA-k előnye az ASIC-ekhez képest a szabad programozhatóság, a "beégetett" algoritmus tetszőlegesen módosítható, cserébe ugyanakkor teljesítményük alacsonyabb, ám jellemzően még mindig gyorsabbak és hatékonyabbak, mintha az adott algoritmust egy általános célú processzoron futtatnánk. Az FPGA-k hátránya, hogy alacsony órajelen dolgoznak, gyártási költségük pedig jellemzően többszöröse a hagyományos áramkörökének.

amd xilinx2

Az AMD számára jelenleg a legnagyobb bevételi forrást jelentő PC-piacon belátható időn belül nem lehet számítani az FPGA-k térnyerésére. Mindeddig egyedül az Apple próbálkozott hasonló niche termékkel az új Mac Prónál, melyhez opcionálisan (2000 dollárért cserébe) kérhető az Afterburner Card néven futó FPGA. A speciális kártyával elsősorban az Apple saját szoftverei (Final Cut Pro X, QuickTime Player X) gyorsíthatók, köszönhetően elsősorban annak, hogy a vállalat hardveres és szoftveres fejlesztései egyetlen kézben futnak össze.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény