FőoldalÜzletKína: a birodalom visszavág
2019. december 16., hétfő ::

Kína: a birodalom visszavág

Három éven belül az összes kínai állami hivatalnak meg kell szabadulnia a külföldi hardvereitől és szoftvereitől. A döntéssel valószínűleg kifejezetten az amerikai multinacionális technológiai cégeket szeretnék gyengíteni, és egy válasz lehet az Amerikai Egyesült Államok és a Huawei közt felszülő, és már hónapok óta tartó technológiai háborúra

Kína már korábban elkezdte az általuk „tengeren túlinak” nevezett szoftverek lecserélését saját fejlesztésűekre, öt évvel ezelőtt már arra is tettek kísérletet, hogy az Androidtól és a Windowstól megváljanak, de végül elvetették ezt az ötletet. Sajtóhírek szerint a döntés már idén korábban megszületett, és nem csak az amerikai és európai szoftvereket szeretnék lecserélni, hanem a hardvereket is.

A Huawei-ügy kapcsán Kína és az USA között egyre nagyobb a feszültség, ezért következett be a fentiek szerinti visszavágás. Kína lépése leginkább a HP a Dell és a Microsoft cégeket érintheti, a Financial Times szerint mintegy 20-30 millió hardvert kell lecserélni. Úgy készülnek, hogy jövőre az érintett gépek 30, 2021-ben 50, míg 2022-ben a maradék 20 százalékot cserélik le a kínai állami intézményekben. Az alkatrészeknek sem szabad külföldinek lenni, így az Intel és az AMD processzorok nem jöhetnek szóba, ahogyan az Nvidia GPU és ARM rendszerek, Sony képfeldolgozó egységek sem, és a listának itt még korántsincs vége.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény