FőoldalÜzletÖngyógyító akkumulátorokat fejlesztenek Tokióban
2019. május 27., hétfő ::

Öngyógyító akkumulátorokat fejlesztenek Tokióban

A Tokiói Egyetem mérnökei öngyógyító elemek kifejlesztésével próbálják áthidalni azt a problémát, hogy a folyamatos feltöltögetés és kisütés következtében idővel az akkumulátorok tárolókapacitása jelentősen lecsökken. Atsuo Yamada professzor és csapata kiötlött egy olyan megoldást, amely nemcsak az akkumulátorok élettartamát növeli meg, hanem nagyobb tárolókapacitást is biztosít a számukra

A Tokiói Egyetem mérnökei öngyógyító elemek kifejlesztésével próbálják áthidalni ezt a problémát. Atsuo Yamada professzor és csapata kiötlött egy olyan megoldást, amely nemcsak az akkumulátorok élettartamát növeli meg, hanem nagyobb tárolókapacitást is biztosít a számukra.

Az akkumulátorokat általában fémből készült rétegek alkotják. A feltöltődések és lemerülések folyamán ezek a rétegek amortizálódnak, és úgynevezett rétegződési hibák (stacking faults) keletkeznek rajtuk. Ezek a repedések csökkentik az akkumulátor teljesítményét. Az elhasználódás annak köszönhető, hogy az anyagot csupán a viszonylag gyenge, Van der Waals-erő tartja össze. A mindennapi használat során az oxidációs-redukciós folyamatok okozta fizikai deformációk ezt az erőt könnyen le tudják gyűrni. Yamada és kollégái azonban kikísérletezték, hogy ha az akkumulátor az Na2RuO3 képletű anyaggal készül, az nem csupán minimalizálja a rongálódás mértékét, de a rétegek konkrétan „meggyógyítják” magukat. Ez azért van így, mert a Na2RuO3-at a Van der Waals-erőnél sokkal erősebb Coulomb-vonzás tartja össze.

A ruténium a periódusos rendszer 44-es rendszámú eleme, a könnyű platinafémek közé tartozik. A többi platinafémhez hasonlóan viszonylag nagy az elektronegativitása és az első ionizációs energiája. Szürkésfehér színű rideg fém. Olvadáspontja magas (2334 °C). Jól oldja a gázokat, nagy mennyiségben képes hidrogént elnyelni. Elektromos vezetőképessége (a többi platinafémhez hasonlóan) viszonylag nagy.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény