FőoldalÜzletMegint újabb biztonsági hibákat találtak az Intel processzoraiban
2019. május 22., szerda ::

Megint újabb biztonsági hibákat találtak az Intel processzoraiban

A tavaly felfedezett Spectre és a Meltdown után újabb négy súlyos biztonsági résre derült fény az Intel processzorainál

Nagy port kavart a hír még 2018 januárjában, amikor kiderült, komoly biztonsági probléma van az Intel processzoraival. A szakemberek súlyos hibát találtak benne, aminek javítása/áthidalása jelentős mértékben lassíthatja a számítógépeket. A Spectre – majd később a Meltdown – névre keresztelt hibákat kihasználva a hackerek olyan adatokhoz is hozzáférhetnek, amikhez egyébként nem lenne lehetőségük. Az év második felében aztán jött még egy probléma: a Foreshadow, ami működését tekintve röviden arra képes, hogy az úgynevezett spekulatív végrehajtás segítségével "feltöri" az SGX-et, hogy hozzáférjen a tartalmához.

Most úgy tűnik, még mindig nincs vége az Intel körüli problémának, a kutatók ugyanis újabb négy olyan hibát találtak a processzorokban, amiket a fenti megoldással lehet kihasználni.

A Microarchitectural Data Sampling (MDS) gyűjtőnéven emlegetett hibák működésére egy példa: Egy rosszindulatú JavaScript-kódot például nehezen vesz észre a vírusirtó program, miközben az a sebezhetőséget kihasználva lopja el az adatokat. A szakemberek szerint egyelőre nincs nyoma annak, hogy ezt a sebezhetőséget bárki kihasználta volna. A sebezhetőség a 2011 óta kiadott Intel processzorokat érinti, és csak bizonyos 8. és 9. generációs CPU-k, valamint a 2. generációs Xeon Scalable chipek nyújtanak hardveres védelmet ellene.

A probléma kivédésére a firmware és a szoftver frissítésre egyaránt szükség van. A Windows, a MacOS, a ChromeOS és a Linux esetében már kész a szoftverfrissítés, ami megvédi a felhasználót az MDS támadások ellen, de az Intel is kiadott néhány frissítést.

Korábban a témában

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény