FőoldalÜzletJövőre a hajlítható és 5G-képes telefonok uralhatják a mobilpiacot
2018. december 28., péntek ::

Jövőre a hajlítható és 5G-képes telefonok uralhatják a mobilpiacot

Az idei visszaesés után 2019-ben újra bővülhet az okosmobilok piaca

Igazán új dologgal nem álltak elő az idén a mobitelefon gyártók, inkább csak a meglevő tulajdonságokat csiszolgatták – mint ahogy erről az Elektronet folyóirat 2018/3 számában is írtunk. Így került piacra a négy, majd öt kamerát is tartalmazó telefon, a minden korábbinál nagyobb és szebb kijelző, vagy a biometrikus azonosítással bíró készülék. Az újításokra azért is szükség van, mert az IDC friss elemzése szerint idén 1,42 milliárd okosmobilt adhatnak el világszerte, ami 3 százalékos visszaesés a múlt évhez képest. Új technológiák megjelenésével a negatív trend megtörhet és 2019 ismét növekedést hozhat.

Napjainkra a Samsung és a Huawei már egyértelművé tette, hogy jövőre összehajtható kijelzővel ellátott készülékekkel lepi meg a felhasználókat. A koncepció igen vonzó, hiszen egy igazi kettő az egyben készüléket kap a felhasználó: összehajtva egy átlagos méretű okosmobilt, szétnyitva egy táblagépet, így nem csoda hogy jó néhány más piaci szereplő is hasonló újításra készül. Az eddigi hírek szerint a Huawei valamikor az év elején mutathatja be saját megoldását, esetleg a barcelonai Mobile World Congressen (MWC). A Samsung novemberben már adott ízelítőt abból, hogyan működik az újfajta kijelző. A kiszivárgott információk szerint valószínűleg március táján leplezi le hajlítható képernyőjű telefonját.

Azt egyelőre nehéz megbecsülni, hogy milyen lesz a piaci fogadtatás, hiszen a Samsung eszköze akár 1800 dollárba is kerülhet. A WitsView kutatócég elemzése jövőre 0,1 százalékos lehet a hajlítható kijelzőjű mobilok részesedése a piacon, és még 2021-re is csak 1,5 százalékos részesedést prognosztizálnak.

Az szinte biztos, hogy ennél jóval gyorsabban nő majd az 5G-s készülékek részaránya, hiszen jövőre elindulhatnak az első kereskedelmi szolgáltatások, 2020-ban pedig bizonyára szélesebb körben is elérhető lesz az új generációs mobilhálózat. A Samsung jövőre érkező csúcstelefonja, a Galaxy S10 a várakozások szerint kompatibilis lesz az új generációs mobiltechnológiával, és még egy sor gyártótól várható ilyen készülék, köztük a OnePlustól, a Xiaomitól, az OPPO-tól, de mint hírlik, az LG és a Nokia sem akar lemaradni a versenyben. A Huawei hajlítható mobilja kapcsán olyan hír is felröppent, hogy az már 5G-képes lesz. Nagy kérdés viszont, hogy mit lép az Apple, ugyanis a Qualcomm-mal vívott háborúja miatt az amerikai cég lemaradhat az 5G-képes csipekről, és akár az is előfordulhat, hogy jövőre még nem lesz ilyen telefonja.

Jövőre nemcsak a mobilokon elhelyezett kamerák száma, hanem a szenzorok felbontása is nagyot fejlődhet. A Honor most decemberben mutatta be, hogy milyen technológiákkal igyekszik még több felhasználót magához csábítani jövőre, és ezek között szerepelt a 48 megapixeles főkamera, amely Sony IMX586 szenzorral rendelkezik, és természetesen mesterséges intelligencia, valamint az ennek támogatására kifejlesztett Kirin 980-as csipkészlet is segíti majd a tökéletes képek készítését a View 20-assal, amelyet januárban mutatnak be Párizsban.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény