FőoldalÜzletTitokban beültetett csipekkel kémkedett Kína
2018. október 10., szerda ::

Titokban beültetett csipekkel kémkedett Kína

A kínai kormánynak sikerült több mint harminc amerikai vállalat szervereihez hozzáférést szerezni

Az amerikai Bloomberg hírügynökség tárta fel a világ eddigi legnagyobb csúcstechnológiás állami kémkedését. A rendkívül jól összehangolt akciót a kínaiak egy szerveralaplapokat készítő vállalaton keresztül tudták véghez vinni. A beszállítói láncolatba bekerülve, titokban helyezték el a ceruzahegynél kisebb kémcsipeket a Kínában legyártott nyomtatott áramköri lapokon. Ezzel az aprócska módosítással szereztek belépési pontot a vállalati szerverekre, hogy IP-címeket és bizalmas adatokat lopjanak el. Állítólag személyes felhasználói adatokat nem loptak el a vállalatoktól a támadások során, mert a kémek az értékes üzleti és kormányzati információkra hajtottak.

Miután az amerikai kormány tudomást szerzett a dologról, elkezdték megfigyelni a kémeket. A sztori szerint akkor derült fény a Supermicro alaplapjainak hibájára, amikor az Amazon fel akart vásárolni egy videótömörítő szervereket gyártó céget, és a biztonsági ellenőrzésnél bukkantak rá a Supermicro alaplapokon a csipre, aminek az eredeti tervek szerint nem is kellett volna ott lennie. A történet szerint az Apple is használta korábban a Supermicro alaplapjait, mintegy hétezer ilyen működött náluk. Az Amazon állítólag rendkívül gyorsan megszabadult ezektől az alaplapoktól, és az Apple is megszakította a kapcsolatot a Supermicróval, ám 2016-ban tagadta azt a feltételezést, hogy ennek kiberbiztonsági okai lennének.

Ugyanakkor az Amazon, az Apple, a Supermicro és a Kínai Külügyminisztérium közleményben cáfolta a Bloomberg állításait. A hírügynökség ezzel szemben azt állítja, hogy tizenhét, az ügyet jól ismerő informátort hallgatott meg, köztük hat volt vagy jelenlegi amerikai nemzetbiztonsági hivatalnokot, és az Apple három belsős emberét. Azt is hozzátették, hogy a tények feltárása már az Obama-kormány idején elkezdődött, és Trump idején is folytatódott.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény