FőoldalÜzletLézerfizikai eredményekért járt idén a Nobel-díj
2018. október 04., csütörtök ::

Lézerfizikai eredményekért járt idén a Nobel-díj

Ezúttal három kutató kapta meg a legmagasabb tudományos elismerést

A lézerfizika területén elért úttörő munkájuk elismeréséért, és a tudomány egy régi nagy álmának megvalósításáért jár a kutatóknak az idei fizikai Nobel-díj – hangzott el kedden délelőtt a Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása, amikor bejelentették az idei fizikai Nobel-díj nyerteseit. A döntés értelmében Arthur Ashkin, Gérard Mourou és Donna Strickland munkája érdemelte ki idén a legmagasabb tudományos elismerést.

Arthur Ashkin az optikai csipeszek (optical tweezers) megalkotásáért kapta meg a Nobel-díjat. A rendszert – amely egy olyan optikai csapdát jelent, amely a lézersugárzás segítségével képes töltetlen részecskéket csapdába ejteni – még 1970-ben dolgozta ki a tudós, amelyből az atomfizika, a biológia és a biofizika kutatásai is jelentős mértékben profitáltak. Az optikai csipesz segítségével a kutatók képesek a vírusok, baktériumok és más élő sejtek vizsgálatára és manipulálására anélkül, hogy károsítanák őket.

Az Akadémia szerint Ashkin felfedezésével valósággá vált a tudományos fantasztikum: az optikai csipeszeknek köszönhetően a fény segítségével mozgatni lehet a megfigyelt "tárgyat". A világ számos laboratóriumában lehetővé vált többek között a DNS vagy épp a sejtek belső működésének tanulmányozása is.

De nem kevésbé jelentős Gérard Mourou és Donna Strickland munkája sem. A két tudós által kifejlesztett úgynevezett fázismodulált impulzuserősítés (Chirped Pulse Amplification, CPA) az emberiség által eddigi legrövidebb és legintenzívebb lézerimpulzust létrehozását eredményezte, amely új kapukat nyit nemcsak az orvosi, de az ipari felhasználás területén is. A lézerimpulzusok segítségével az eddiginél sokkal precízebben lehet lyukakat vágni, vagy valamit kivágni egy adott anyagból.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény