FőoldalÜzletKínaiak megvették a Gorenjét
2018. augusztus 27., hétfő ::

Kínaiak megvették a Gorenjét

A teljes felső vezetés távozhat, a kínaiak a tőzsdéről is kivezetik a céget

Hatalmas változások jönnek a szlovén Gorenjénél miután a kínai Hisense háztartásigép-gyártó vállalat három hónappal ezelőtt megvette a Gorenje részvényeinek 95,42 százalékát, 293 millió euróért. A kisrészvényeseknek 12 eurót ajánlott részvényenként, ugyanannyit, amennyiért a kínai vállalat megvásárolta a nagyrészvényesek tulajdonrészét is a Gorenjében.

Pár napja a Gorenje igazgatósága hat kínai taggal bővült, Franjo Bobinac egyelőre maradt az igazgatóság elnöke. Szlovén értesülések szerint ez nem biztos, hogy sokáig így marad, mivel úgy tűnik a Hisense saját embereivel szeretné feltölteni a legfontosabb pozíciókat.

Bobican sajtóközleményben elmondta, hogy egy évvel ezelőtt kezdték meg az új stratégiai partner keresését, a választás pedig a Hisense-re esett. Hozzátette, hogy új partnert és egyben tulajdonost is sikerült találniuk, segítségükkel pedig a Gorenje képes lesz gyorsabban fejlődni és terjeszkedni. A cég tavalyi profitja 84 százalékkal zuhant a költségek növekedése és az éleződő verseny miatt. A cég májusban azt közölte, hogy az adózott eredménye 2,5 százalékkal, 23,5 millió euróra nőtt. A kínai vállalat kötelezte magát, hogy megőrzi a Gorenje márkanevet és megtartja az alkalmazottakat. A szlovéniai cég lesz a Hisense fő európai kutatási és fejlesztési, valamint termelési központja.

A vállalatnak 11 ezer alkalmazottja van, továbbá Csehországban és Szerbiában is rendelkezik leányvállalattal. A Gorenje az egyik legnagyobb exportra termelő szlovén cég.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Led technológia

Led technológia

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény