FőoldalÜzletAz EU ismét nekivág az egységes mobiltelefon töltő projektnek
2018. augusztus 22., szerda ::

Az EU ismét nekivág az egységes mobiltelefon töltő projektnek

A történet tíz éve egy magyar EU parlamenti képviselő felszólalásával kezdődött

Közel egy évtizede szeretné elérni az Európai Unió, hogy a mobilgyártók egységes töltőket készítsenek és így bármely készüléket bármely másik kábelével fel lehessen tölteni. Az eredeti tervek szerint 2011-től nem járna töltő az új mobilhoz, az új mobilkészülékeknek egységesen a standard micro-USB bemenetet kellene használniuk a töltők kompatibilitása érdekében. A 2009-es EU szabályozást akkor az összes nagy gyártó elfogadta, sőt az Apple, a Huawei, az LG, a Motorola, a Nokia, a Qualcomm, a RIM, a Samsung és a Sony Ericsson már ezt megelőzően aláírtak egy megállapodást a töltők egységesítése ügyében. Akkoriban ezek a cégek gyártották az Európai Unióban értékesített mobilok 90 százalékát.

Azóta sokat változott a világ, és az EU ismét bekeményítene. A töltők különbözősége okozta kényelmetlenségen túl van egy sokkal erősebb érvük a szabványosítás mellett: jóval kevesebb hulladékot eredményezne. Egy az Európai Bizottság által még 2009-ben készíttetett tanulmány csak a felesleges töltők évente mintegy 51 ezer tonna hulladékot jelentenek.

A tervek szerint az Európai Bizottság új tanulmányt fog készíteni, amelyben megvizsgálják, milyen hatással lehet a szabványosítás a piacra. Ha a tanulmány eredménye azt mutatja, törvényben fogják kötelezni a gyártókat arra, hogy szabványosított töltővel lássák el az Európában forgalmazott készülékeket.

Forrás

Korábban

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény