FőoldalÜzletMesterséges szentjánosbogarat készítettek japán fejlesztők
2018. március 05., hétfő ::

Mesterséges szentjánosbogarat készítettek japán fejlesztők

Levegőben lebegő aprócska, egy japán szentjánosbogár féleségről elnevezett elektromos fénykibocsátó eszközt fejlesztettek ki japán kutatók

40 kHz frekvenciájú ultrahanghullámok révén képes lebegni egy 10,4×10,4×5,4 cm nagyságú térben a Luciola nevű fényforrás, amely alig 16 milligrammot nyom és 3,5 milliméter átmérőjű. Az egymástól 20 cm-re elhelyezett ultrahangsugárzók mérete 17×17 cm. Az eszköz által kibocsátott (piros) fény alkalmas például egy szöveg megvilágítására.

A Tokiói Egyetem professzoraként dolgozó Takamija Makoto és kollégái két éven át dolgoztak az „akusztikus levitáció” elvének köszönhetően, az emberi fül számára teljesen hangtalanul működő Luciola kifejlesztésén. „Azt remélem, hogy ezek az apró szerkezetek idővel olyan képességekkel fognak bírni, mint egy okostelefon és a segítségünkre lesznek a mindennapokban” – mondta Takamija, azt remélve, hogy a fejlesztésük 5-10 éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet.

A fejlesztők szerint a Luciolát a jövőben a hálózatba kapcsolt okos eszközök, az IoT (Internet of Things) területén is lehetne hasznosítani. Mozgásvagy hőmérsékletérzékelőkkel felszerelve például alkalmas lehet arra, hogy üzeneteket szállítson bizonyos eszközökhöz, vagy észlelje az emberek jelenlétét.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény