FőoldalÜzletTávozik a HPE éléről Meg Whitman
2017. december 01., péntek ::

Távozik a HPE éléről Meg Whitman

Bár a bevételek nőttek, közel sem úgy produkál a HPE, mint azt korábban remélték. Februártól a jelenlegi elnök, Antonio Neri próbálkozhat tovább

A vállalat az október 31-én zárult három hónapos időszak alatt (ez a HPE pénzügyi éve szerint a negyedik negyedév) 7,66 milliárdos bevételt ért el, amely 4,6 százalékkal magasabb a tavalyi azonos időszakban elért eredménynél (7,3 milliárd dollár). A nettó profit szerény lett, mindössze 524 millió dollár, nem utolsósorban egy sor egyszeri, az átszervezéssel kapcsolatos kiadás miatt. A Hewlett-Packard kettéválasztásakor az elemzők többséges sokkal szebb jövőt jósolt a vállalati megoldásokat továbbvivő HPE-nek egységnek, mint a HP Inc.-nek, amelynek a PC-piac nehézségeivel is meg kell küzdenie.

A negyedéves pénzügyi eredményekkel egy időben jelentették be azt is, hogy távozik Meg Whitman vezérigazgató, a helyét Antonio Neri elnök veszi át. Nem rapid döntésről van szó, Whitman csak a következő negyedév végén adja át végelegesen az irányítást az új CEO-nak, de az igazgatótanács vezetését megtartja. Az argentin származású Neri nem klasszikus menedzser. Informatikus-mérnöki diplomáját Buenos Airesben szerezte, és 1995 óta dolgozik a HP-nál. Azon ritka vezetők közé tartozik, akik vállalatuknak minden szintjét megismerték. Huszonkét éve szervizmérnökként kezdte a pályafutását, de már két évvel később nemzetközi vezetői pozíciót kapott. Alelnöki rangban hét évig irányította az ügyfélszolgálati munkát, két évig a műszaki szolgáltatások üzleti egységét, majd a szerver- és hálózatieszköz-egységet vezette. Az HP szétválasztásában a kezdetektől Whitman egyik segítője, közvetlen munkatársa volt.

Meg Whitman legnagyobb üzleti sikere az eBay felfuttatása volt. 1998-ban, amikor átvette a cég irányítását, mindössze harminc alkalmazott dolgozott a vállalatnál, melynek volt kb. félmillió ügyfele és 5 millió dollár éves bevétele. 2008-ban, amikor leköszönt, egy 15 ezer fős, évi 8 milliárdot termelő vállalatot hagyott utódára. Ugyanakkor egyik legnagyobb melléfogása is az eBayhez kötődik. 2005-ben a cég felvásárolta a Skype-ot 4,1 milliárd dollárért – szakértők szerint messze értéken felül. Az eBay a Whitman távozása utáni évben mindössze 2,7 milliárdért tudott túladni rajta, ám új tulajdonosa két évvel később 8,5 milliárdért passzolta tovább a Microsoftnak.

Korábban a témában:

https://www.elektro-net.hu/uzlet/2034-uj-vezerigazgato-hewlett-packard-elen

https://www.elektro-net.hu/uzlet/3768-atszervez-hewlett-packard

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény