FőoldalÜzletMegújul a háztartási gépek energetikai jelölési rendszere
2017. június 20., kedd ::

Megújul a háztartási gépek energetikai jelölési rendszere

A régi, sok + jelzést tartalmazó rendszeren túlhaladt az idő. Az új energiahatékonysági címkéket nem csak a termékeken és a termékek reklámján kell feltüntetni, hanem online katalógusokban is szerepelniük kell

A mostani jelölési módok egyrészt nem egységesek, másrészt a gyártók folyamatos technológiai fejlesztéseinek köszönhetően, nem is megfelelően fedik le a termékek tényleges energiatakarékosságát. A vásárlók döntését megkönnyítő új rendszernek köszönhetően a várt energia-megtakarítás éves viszonylatban nagyjából a balti államok éves összesített energiafogyasztásának mértékével egyezik meg.

Elsöprő többséggel szavazta meg az Európai Parlament az új jelölési rendszert, amely akkor segít, amikor energiatakarékos otthoni berendezéseket vásárolunk. Az eddigi megszokott jelölésekre épülő osztályozási formát a korábban már alkalmazott, A-tól G-ig tartó kategorizálás váltja fel. A döntés nem pusztán formális egyszerűsítést és egységesítést jelent. A jogalkotók szerint a módosítások arra sarkallják a gyártókat, hogy további erőfeszítéseket tegyenek a mind hatékonyabb energiatakarékos megoldások kidolgozásáért. Az Európai Bizottság számítása szerint 200 milliárd kilowattórányi energia-megtakarítás érhető el az uniós országokban így.

A Bizottság feladata az is, hogy a nemzeti hatóságok munkáját támogató központi termékadatbázist hozzon létre. A változások legkorábban 2019 év végén lépnek hatályba.

Az Unió piacán értékesített termékek forgalma alapján, később újra változhat a most elfogadott rendszer. Ha az eladott termékek 30 százaléka a legfelső, vagy ha 50 százalékuk a két első energiahatékonysági osztályba esik, úgy az A-tól G-ig tartó skála újragondolására lehet szükség.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény