FőoldalÜzletA Philips és a Vodafone közös projektje az okos közvilágításért
2016. március 22., kedd ::

A Philips és a Vodafone közös projektje az okos közvilágításért

A Philips a jövőben a Vodafone machine-to-machine hálózatát használja világszerte a legmodernebb utcai világítási rendszereinek a működtetéséhez. A holland elektronikai konszern szerint a dolgok internetének világát idéző, hálózatba köthető köztéri világítási megoldások újabb okos város programok előtt nyithatják meg az utat

A Philips világítástechnikai részlege a Philips Lighting és a Vodafone között létrejött üzlet keretében a jövőben a két társaság közösen szállít önkormányzatoknak az okos lámpák működtetéséhez szükséges eszközöket, beleértve az erre a célra kialakított világítótestekbe való SIM kártyákat is. Ezek aztán a brit mobilszolgáltató gép-gép közötti kommunikációt biztosító m2m hálózatán keresztül kapcsolódnak össze. A hálózatba kapcsolat közvilágításhoz szükség van még a Philips CityTouch világításmenedzsment rendszerére is, amellyel folyamatosan figyelhető az utcai lámpák áramfogyasztása, illetve valós időben észlelhetőek az esetleges műszaki meghibásodások.

A Philips közleménye szerint ezzel a megoldással akár 30 százalékkal is csökkenthető az áramfogyasztás azáltal, hogy az önkormányzatok a napszakokhoz, illetve a helyi fényviszonyokhoz tudják alakítani a világítás erősségét. Ez a 30 százalékos megtakarítás még azon a 40 százalékon felül képződhet, amit egyébként a LED lámpák használata eredményez a korábbi hagyományos lámpatestekhez képest – emelik ki a Philips szakértői. (Összehasonlításként Nagy-Britannia utcai közvilágításának energiafogyasztását állítják, amely 2014-ben 300 millió fontba került.) A holland elektronikai vállalat szerint a rendszer a fenntartási költségekben is megtakarítást hozhat, mivel folyamatosan küldi az információkat a lámpatestek műszaki állapotáról, a karbantartók valós időben értesülnek az esetleges hibákról, nem pedig a helyszínen kell azokat kideríteni.

A Philips Lighting ismeretei szerint ma még a világ utcai közvilágításának kevesebb, mint 12 százaléka épül LED technológiára és kevesebb, mint a 2 százaléka van internetes hálózatba kötve. A jövőben viszont a nagy energiahatékonyságú hálózatba kapcsolt utcai világítás alkotja majd a legtöbb okos város gerinchálózatát, amely képes támogatni az egyéb okos város alkalmazásokat is. Ehhez robusztus, megbízható vezeték nélküli infrastruktúrára van szükség, amely a lámpatesteket szenzorokkal, irányító rendszerekkel és az egyéb hálózatos készülékekkel kapcsolja össze.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény