FőoldalÜzletVisszatérhet az izzólámpa
2016. január 19., kedd ::

Visszatérhet az izzólámpa

Amerikai tudósok azt állítják, hogy olyan új technológiát fejlesztettek ki, amely képes sokszorosára növelni a 130 éves múltra visszatekintő, hagyományos izzólámpák hatásfokát

Thomas Edison nagy találmányai között szereplő fényforrást az EU tagországaiban kitiltották az áruházakból, mert új versenytársaihoz képest túlságosan energiapazarló volt. Egy, a Nanotechnology című tudományos lapban megjelent cikk arról tájékoztat, hogy az amerikai MIT tudósai megoldást találtak erre a problémára.

A hagyományos villanylámpa alapvető működési módja a termék jelentős modernizációja ellenére 130 éven át változatlan maradt: zárt üvegbúrán belül egy vékony fémszál izzik mintegy 2700 Celsius-fokon, kisebb részben fénnyé, sokkal nagyobb részben hővé alakítva az elektromos energiát. Az izzók halálos ítéletét pontosan ez utóbbi alapozta meg: a bevitt villamos energiának csak 2-3 százalékát alakítják át fénnyé (ezzel szemben versenytársaik: a fénycsövek és a LED-es lámpák 7-15 százalékot tudnak). Pontosan emiatt kampányoltak évtizedek óta a zöldek a villanykörték ellen, amelyben a klímaváltozáshoz hozzájáruló energiapazarlás egyik vétkesét látták. Végül az EU-ban és Kanadában kivezették a terméket a piacról, az USA-ban pedig visszafogták az importját.

Az MIT szakemberei úgy gondolják, hogy képesek a villanykörte fő hátrányát, azaz az óriási hőveszteséget az előnyére fordítani. A nanotechnológia segítségével olyan szerkezetbe fogják az izzószálat, amely a fényt átengedi, de a szökésben lévő infravörös sugárzást elcsípi, és visszaveri azt a szálra, amely újra elnyeli a hőt, majd fényként visszasugározza a környezetbe. Az újítás lényege nem a felhasznált új anyagban van, hanem abban, ahogy azt elrendezik. Ugyanis ez teszi lehetővé a távozó fény- és hőhullámok eltérő kezelését. Számításaik szerint 40 százalékos hatékonyságot is elérhetnek, ami két-háromszorosával múlná felül a legjobb LED-es fényforrások teljesítményét. A gyakorlati eredmények, mérések szerint az MIT-ben előállított újfajta villanykörte egyelőre az áram 6,6 százalékát alakította fénnyé.

A kérdés most az, hogy a laboratóriumi újításból lehet-e ipari-gazdasági innováció. A kutatók úgy vélik, hogy a technológia, amit az izzóhoz kifejlesztettek, máshoz is használható lehet. Így ha a villanykörtét nem is sikerül feltámasztaniuk, nem vész kárba az újításuk.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény