FőoldalÜzletOLED-gyártó gigaprojekt az LG-nél
2015. december 07., hétfő ::

OLED-gyártó gigaprojekt az LG-nél

Tízezer milliárd wonba (2550 milliárd forint) fog kerülni az LG Displaynek az a most bejelentett gyáregység, amelyben a tervek szerint 2018 első felében kezdődhet meg a különböző OLED-kijelzők gyártása

Az OLED technológián alapuló kijelzők világpiacát jelenleg is uralják a dél-koreai gyártók, akik a versenytársakhoz képest korábban és nagyobb spektrumon adoptálták a módszert. A Samsung például 2010-től kezdve használja az OLED-kijelzőket a telefonjainál. Az LG tavaly állt elő az első 4K felbontású készülékkel ebben a szegmensben.

A Pajuban létesítendő új gyáregységgel tovább nő az ország OLED-gyártó képessége, ami jelentős nyomás alá helyezheti a például Japánban működő riválisokat, akik inkább a hagyományos LCD kijelzők előállításában jeleskednek. Utóbbihoz képest az OLED-nek számos előnye van: élénkebb színek, élesebb képek jeleníthetők meg vele, ráadásul az energiafelhasználása is kedvezőbb. Szintén fontos jellemzője a technológiának, hogy sokkal rugalmasabb lehetőséget ad a termékek fejlesztésében. Elég csak a feltekerhető kijelzőt említeni, ami szintén az LG nevéhez köthető.

Az új gyár bejelentésével szinte egy időben érkeztek olyan híresztelések is, miszerint az Apple felhagy eddigi gyakorlatával, és telefonjainál átáll az OLED-kijelzőkre. Az iPhone-ok 2007-es megjelenése óta a cupertinói vállalat kizárólag LCD-panelekkel szerelte készülékeit, ám tekintettel az óriási volumenre, egy ilyen váltás földrengésszerű mozgást eredményezhet a kijelzők piacán. A kiszivárgott hírek szerint 2018-ban jöhetnek ki az első OLED-es iPhone-ok – pontosan akkor, amikor az LG tervezi elindítani az új létesítményét. Az egybeesés nyilvánvalóan nem a véletlen műve, hiszen az éves szinten immár százmilliókban mérhető darabszámhoz kellő beszállítói kapacitásnak is rendelkezésre kell állnia. De még az ilyen bővítésekkel is valószínűbb, hogy 2018-ban is csak korlátozottan, bizonyos modelleknél vezetik be az OLED-technológiát. Utóbbit egyébként már most is használja az Apple, de csak a lényegesen szerényebb mennyiségben előállított okosórájánál.

Ha a pletykák beigazolódnak, akkor az LCD-paneleket gyártó partnerek nagy gondban lesznek, hiszen a teljesen eltérő technológiára történő váltás sem nem egyszerű, sem nem olcsó, és pláne nem történhet meg egyik napról a másikra. A nagy vesztesek között lehet a japán Sharp, illetve a Japan Display. Utóbbinál például a forgalom 30 százalékát az Apple megrendelései adják.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény