FőoldalÜzletHP-SanDisk szövetség a memrisztorért
2015. november 11., szerda ::

HP-SanDisk szövetség a memrisztorért

Bár 2008 óta ismerjük a memrisztort, a beígért áttörés még várat magára

A HP és a SanDisk bejelenette, hogy a HP-féle memrisztorra alapozva a jövőben közösen fejleszt új félvezető-alapú tárolási technológiát. Az összefogás kimondatlan célja versenyképes alternatívát kínálni az Intel-Micron blokk által kifejlesztett 3D Xpointtal szemben. A HP még 2008-ban jelentette be a memrisztor felfedezését, azonban a cég azóta sem tudott memrisztor-alapú terméket piacra dobni, annak ellenére, hogy egy-két éves gyakorisággal előrelépésről és apróbb áttörésekről számol be.

A 3D Xpoint ötvözni tudja a DRAM és a NAND előnyeit, előbbinél mintegy tízszer sűrűbb, utóbbinál ezerszer gyorsabb és tartósabb tud lenni. A 3D Xpoint ezzel alaposan felboríthatja a jelenleg használt számítógépes architektúrákat, egyszerre válthatja ki ugyanis az operatív tárat és a háttértárat, ráadásul emellett olcsó is maradhat. A technológiához csak az azt fejlesztő Intel-Micron páros tagjai férhetnek hozzá, ami komoly aggodalommal tölthette el a versenytársakat – az Xpoint ugyanis néhány éven belül teljesen kiválthatja a flash-t az SSD-kben.

Ilyen körülmények között érthető, hogy a SanDisk összefogott a HP-val, utóbbi cég évek óta igyekszik piacra vinni memrisztor-alapú tárolótechnológiáját, egyelőre kevés sikerrel. Az együttműködés bejelentése ugyanakkor semmilyen konkrétumot nem tartalmaz arra vonatkozóan, hogy pontosan min fog a két cég közösen dolgozni. Egyelőre csupán annyi világos, hogy „storage class memory" (SCM) létrehozása a cél, ez pedig a HP-féle memrisztor és a SanDisk által támogatott ReRAM technológia köré épül, és kombinálja a két cég kutatás-fejlesztési, illetve gyártástechnológia terén szerzett tapasztalatait.

Érdekes, hogy 2010-ben még a HP a Hynixszel fogott össze ugyanilyen okból, ez a kooperáció azonban eddig nem vezetett eredményre. Az Elpida még 2012-ben jelentette be saját ReRAM prototípusát, amelynek 2013-ban kellett volna sorozatgyártásba kerülnie, a fejlesztés eddig nem került kereskedelmi forgalomba. Érdemes tehát a HP-SanDisk bejelentést is egyelőre erős fenntartással kezelni, tekintve, hogy eddig minden cégnek beletört a bicskája ebbe a technológiába.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény