FőoldalÜzletEgy elektronikai kütyü Észak-Koreában: notel
2015. április 20., hétfő ::

Egy elektronikai kütyü Észak-Koreában: notel

Mint amikor a gyerekek a Biblia borítójába rejtik a képregényeket – ehhez hasonlította a hamburgi Der Spiegel, ahogy Észak-Koreában Kínából csempészett kütyükkel játsszák ki a titkosrendőrség lanyhuló éberségét

A notel (vagy nototel) néven ismert, a notebook és a televízió keresztezésének tekinthető készülék alapjában tévével és rádióval egybeépített dvd-lejátszó, USB- és memóriakártya-csatlakozóval. Kínában kifejezetten az észak-koreai feketepiacra gyártják, 50 dollár körüli áron. A notelek használatát december óta engedélyezik a hatóságok, de minden egyes készüléket kötelező regisztráltatni és egyúttal a vevőkészülékét beállíttatni az észak-koreai adókra.

Észak-Koreából külföldre szivárgó beszámolók szerint az a szokás, hogy a lejátszóba egy engedélyezett észak-koreai dvd kerül, közben a szintén Kínából becsempészett műsoros USB-dugaszról nézik a dél-koreai vagy hollywoodi filmeket. Ha hivatalos személy közeleg, a pendrive-ot el lehet rejteni, a dvd foroghat tovább. Egy műsoros USB-kulcs nagyjából annyiba kerül, mint egy család havi élelmezése. A notelek autóakkumulátorról – az áramhiánnyal küszködő háztartások állandó kellékéről – tölthetők. A Reuters angol hírügynökség szerint bár tiltott filmek nézéséért börtön, csempészetért pedig akár halálbüntetés is járhat, a városi lakosság felének már van notelje.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény