FőoldalÜzletIsmét a Samsung gyártja az Apple mobilprocesszorait
2015. április 13., hétfő ::

Ismét a Samsung gyártja az Apple mobilprocesszorait

A Bloomberg értesülései szerint az Apple a legújabb mobilchipjét ismét a Samsung gyártósorairól szerzi majd be

Úgy látszik véget ér az Apple és a TSMC rövid együttműködése, a várhatóan ősszel megjelenő új iPhone-ok processzorait ismét a Samsung gyártja majd. Az A9-es chipek „tartalékgyártója" a Globalfoundries lesz.

Bár a Samsung és az Apple név hallatán a legtöbbeknek a két cég folyamatos csatározása jut eszébe, nem szabad megfeledkezni a vállalatok kapcsolatának másik oldaláról sem: a cupertinói cég hosszú ideig a Samsunggal gyártatta mobilprocesszorainak zömét. Tavaly azonban az iPhone 6 és 6 Plus készülékekbe szánt A8 lapkák esetében lecserélte a céget a TSMC-re. Most úgy látszik, mégis visszatér a Samsunghoz: a Bloomberg a Samsunghoz közeli forrásaira hivatkozva úgy tudja, a következő generációs, várhatóan A9 névre keresztelt Apple mobilprocesszor a Dél-Koreában található giheungi gyárban készül majd. Bár komoly riválisokról van szó, a Samsung érthető módon növelni akarja jelenlétét a mintegy 300 milliárd dolláros félvezetőpiacon – a cég ezen üzletága mintegy 914 millió dolláros növekedést vár az együttműködéstől, illetve attól, hogy a korábbi évek gyakorlatával szemben már zászlóshajóiba sem a Qualcomm chipjeit, hanem saját gyártmányát, az Exynos lapkákat tette.

Amennyiben a Samsung nem tud egyedül eleget tenni az A9 megrendeléseknek, a 14 nanométeres gyártási eljárását a koreai cégtől licencelő Globalfoundries is besegít majd az Apple-nek, a TSMC így teljesen kiszorul a képből, legalábbis a 2015-ös processzorgenerációnál, amely az Apple vélhetően iPhone 6S, illetve 6S Plus néven megjelenő okostelefonjaiba kerül majd. Hogy a Samsung komolyan veszi processzorüzletágát az is jól mutatja, hogy a Bloomberg forrásai szerint tavaly 3,7 milliárd dollárt ruházott be a területen, amelyet idén 4,9 milliárdra növel majd. A vállalat emellett nem kevesebb, mint 15 milliárd dollárból épít új chipgyárat Szöul közelében.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény