FőoldalÜzletVezeték nélküli energiaátvitel: már 55 méterre!
2015. március 23., hétfő ::

Vezeték nélküli energiaátvitel: már 55 méterre!

A Japán Űrügynökség (JAXA) szerint áttörést értek el japán kutatók a villamos energia vezeték nélküli továbbításában

Az AFP számolt be arról, hogy a JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) kutatói 1,8 kW teljesítményt továbbítottak mikrohullám segítségével egy 55 méterrel távolabb lévő pontra. Bár ez az energia nagyjából egy vízforraló működtetéséhez elég, az eredmény mégis áttörésnek számít: ekkora teljesítményt még sosem sikerült vezeték nélkül eljuttatni egy távoli, kis kiterjedésű vevőig.

A technológia egy fontos lépés lehet azon az úton, amelynek végén a napenergia mainál sokkal hatékonyabb kinyerése és felhasználása áll. A világűrben ugyanis sokkal praktikusabb összegyűjteni a Nap energiáját: a napelemet mindig a fényben lehet tartani, ráadásul zavaró időjárás sincsen. Éppen ezért a műholdak, űrhajók és a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén gyűjtik és használják is az energiát, azt azonban sehogy nem tudják továbbítani a Földre.

A JAXA rámutat: a vezeték nélküli áramátvitel jelenlegi formája kezdetleges sikert jelent, de továbbfejlesztve lehetőség nyílhat majd olyan műholdak elkészítésére, melyek 36 ezer km-es magasságban gyűjtik a napenergiát, és mikrohullámok segítségével juttatják azt a Földre, ahol hasznosíthatjuk a belátható ideig kifogyhatatlan energiaforrást – ez a Space Solar Power Systems Project.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény