FőoldalÜzletLED konferencia a Kandón
2015. február 17., kedd ::

LED konferencia a Kandón

Idén február 3. és 4. között rendezte a Világítástechnikai Társaság immár hatodik alkalommal a LED Konferenciát. A rangos eseménynek ismét a Kandó adott otthont, ezúttal a Tavaszmező utcai új épület előadójában. A mintegy 180 résztvevő a két nap alatt a LED-ek világítástechnikai alkalmazásának számos újdonságáról hallgathatott előadásokat

Az elnök megnyitója
A konferenciát Nagy János elnök nyitotta meg, kiemelve az esemény fontosságát, és a folyamatosságot, méltatva a szép szakmai érdeklődést, amelyet az egyesületen belül a tavaly felállított LED szakbizottság kezel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Világítástechnikai Társaság idén 20 éves, és 2015 egyben a Fény Nemzetközi Éve is, számos rangos eseménnyel.

A dékán üdvözlő beszéde
A megnyitón beszédet mondott Dr. Vajda István, az Óbudai Egyetem KVK dékánja is, az oktatás fontosságát kiemelve megemlítette, hogy idén először indítanak világítástechnikai szakmérnöki képzést.

A 22 előadás idén főként alkalmazástechnikáról szólt, láthatóan a konstrukciós kérdések a korábbi évek munkájának eredményeképpen letisztulóban vannak. Annál több üzemeltetési, és megbízhatósági-élettartam témában hallottunk előadásokat, és – a korábbi évekhez hasonlóan – a szabványosítás fontosságáról, valamint az új szabványokról is kaptunk ízelítőt. Egyre nagyobb szerepet kap a LED a közvilágításban is, bár ez esetben a tudományos és technikai munkát meglehetősen nehezítik a beruházási, engedélyezési direktívák.

Kedves színfoltja volt a konferenciának a Sixtus kápolna LED-es világításának tervezési és telepítési munkájáról szóló előadás, amelyben komoly szerepet kapott a Pannon Egyetemen működő Virtuális Környezetek és Fénytani Kutatólaboratórium. Művészeti, dizájn és környezetszennyezési kérdések is napirendre kerültek. Az előadásokat követően szakmai viták alakultak ki, az előadók megválaszolták a kérdéseket, sőt, a kávészünetekben tovább folyt az ismerkedés, konzultáció.

A konferenciát – szintén a korábbi évek sikerei alapján – asztalkiállítás támogatta, a gyártók a fizikai valóságban is megmutathatták fejlesztéseik eredményét.

A Konferencia honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény