FőoldalÜzletTörténete legjobb negyedévét zárta az Intel
2014. október 20., hétfő ::

Története legjobb negyedévét zárta az Intel

2014. III. negyedévében 100 millió chipet adtak el. A PC-piac stagnálása dacára az elmúlt negyedévben a cég több mint 100 millió mikroprocesszort értékesített. Árbevételük 14,6 milliárd USD lett, ami közel 1,1 milliárddal (7,9 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbi eredményhez képest

Az Intel nyeresége még nagyobb mértékben nőtt: A tavalyi 3,9 milliárddal szemben idén megközelítették a 4,6 milliárd dollárt, így éves összehasonlításban 12 százalékos plusszal zárták a negyedévet.

A jó eredményben az az érdekesség, hogy elsősorban a PC-s processzorok eladásának bővülésének tudhatók be az eredmények, ugyanakkor maga a globális PC-piac gyakorlatilag stagnált. Az elmúlt negyedévben az előző évi hasonló időszakhoz képest 15 százalékkal több PC-s processzort, valamint 21 százalékkal több notebook-processzort értékesített az Intel. A PC-piaci jó eredmény összefügghet a vállalati PC-k kampányszerű cseréjével.

A másik kiemelkedően jól teljesítő terület a szerverchipek értékesítése volt. Ebben a szegmensben a bevételeik 16 százalékkal bővültek, miközben az értékesített darabszám csak 6 százalékkal nőtt. Azaz itt az új generációs, drágább chipek iránti növekvő kereslet lendítette előre a vállalatot.

A tabletekbe szállított chipek piacán is szépen elindult az Intel – a negyedévben 15 millió chipet adtak el –, és elérhetőnek tűnik az idei évre kitűzött 40 milliós darabszám. Ugyanakkor rendkívül gyenge eredményt hozott a „mobile and communications" szegmens, melynek bevétele óriásit zuhant éves összevetésben. A tavalyi 350 millióhoz képest mindössze 1 millió dollárt termelt, így nem meglepő az 1 milliárdot is meghaladó vesztesége.

A tárgyak internete (IoT – Internet of Things) szegmens bevételei viszont 14 százalékkal nőttek, így a cég ebből a szegmensből több mint félmilliárd USD árbevételt ért el, bár a profit gyakorlatilag a tavalyi harmadik negyedév szintjén maradt.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény