FőoldalÜzletKiszáll a modemgyártásból az Ericsson is
2014. szeptember 30., kedd ::

Kiszáll a modemgyártásból az Ericsson is

Gyakorlatilag egyedül marad a mobil kliens piacon a Qualcom. A kis szereplők már nem tudnak költséghatékonyan működni, ezért a Broadcom után az Ericsson is feladja ezt a piacot

Az Ericsson bejelentette, hogy kiszáll az okostelefonokba, tabletekbe és egyéb hordozható eszközökbe szánt rádiós modemek fejlesztéséből és gyártásából. A telekommunikációs óriás tavaly augusztusban vette át ezt a részleget az ST-Ericsson szétszakadása után, a divíziót bő egy évig tartotta életben. A cég augusztusban bemutatott csúcsmodellje, az M7450 kudarca után nem erőlteti tovább a jelenlétet ebben a szegmensben, inkább a rádiós hálózat és a small cell eszközökben használt modemek fejlesztésére fókuszál.

A svéd cég az ilyenkor szokásos forgatókönyv szerint a meglévő portfóliót még egy ideig életben tartja, a már leadott megrendeléseket és szerződéseket mindenképp teljesíti, és valószínűleg korlátozott számban még új megrendeléseket is felvesz a nemrég bemutatott M7450 modemre. Ugyanakkor azonnali hatállyal teljesen leáll a következő generációs modemek fejlesztése, új termékek már nem készülnek, a kutatás-fejlesztéssel foglakozó csapat pedig teljesen feloszlik. A divízió bezárása elbocsátásokkal is jár majd, a modemeken eddig dolgozó 1582 alkalmazottból mintegy 500 a cég más termékein dolgozik tovább, ezer munkavállalót azonban elbocsát a cég. Ez az Ericsson teljes állományának mintegy 1 százaléka és a cég szerint a magyar fiókot nem érinti, csak Svédországot, Indiát, Németországot, Kínát és Finnországot.

Az Ericsson döntése kizárólag a klienseszközökbe szánt lapkákat érinti. A távközlés másik oldalára, azaz a mobilos bázisállomásokba, a mobilhálózat elemeibe szánt processzorok és modemek piacáról a cég nem száll ki, sőt, a most felszabaduló fejlesztési erőforrásokat is inkább oda csoportosítja át. A mérnökök egy része így megmarad a kutatás-fejlesztésben, de más részlegnél.

A mobil kliensekben már hosszú ideje kirajzolódni látszik, hogy az alkalmazásprocesszorra integrált, vagy azzal szoros összefüggésben fejlesztett modemeké a jövő. Ennek megfelelően a processzorpiacon domináns Qualcomm ezen a területen is elképesztő fölénnyel bír, a Strategy Analytics szerint a modemeknél 2013-ban mintegy 92 százalékos volt a cég részesedése, a maradékon osztozott a Broadcom, az Ericsson és több más vállalat. Az integrált modemek mellett sok érv szól, az ilyen lapkák olcsóbban gyárthatóak, kisebb helyet foglalnak el, alacsonyabb fogyasztásúak és adott esetben gyorsabbak is lehetnek, mint a két (vagy több) lapkából álló készletek. A piacon gyakorlatilag az egyetlen gyártó, amely ragaszkodik a külön CPU-GPU és külön modem elrendezéshez az Apple, amely az alkalmazásprocesszort maga tervezi, a külső modemet pedig a Qualcommtól vásárolja. Ahogy a piac az integrált lapkák felé fordult, úgy romlott a méretgazdaságosság a diszkrét gyártók számára.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény