FőoldalÜzletVégre bővült a magyar elektronikai gyártás
2014. június 13., péntek ::

Végre bővült a magyar elektronikai gyártás

A KSH adatai szerint az elektronikus fogyasztási cikkek gyártása több mint 25%-kal bővült. A közúti gépjármű gyártásában 32%-os volumennövekedést mértek

2014 áprilisában az ipari termelés 10,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A termelés bővülésében elsősorban a járműgyártás, illetve az ehhez kapcsolódó beszállítói ágazatok jártak elöl. A feldolgozóipari termelés közel három tizedét adó járműgyártás kibocsátása 21,6%-kal emelkedett. Az alág domináns szakágazatában, a közúti gépjármű gyártásában még ennél is magasabb, 32%-os volumennövekedést mért a KSH.

Egyre nagyobb súlya van a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásának - közölte részletes adataiban a KSH. A második legnagyobb alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása már második hónapja emelkedik: áprilisban a kibocsátás 7,8%-kal volt nagyobb, mint egy évvel korábban, amelyhez elsősorban az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának több mint 25%-os bővülése járult hozzá.

Termeléscsökkenést (-8,4%) csak a gép, gépi berendezés alágban regisztrált a KSH, mind a hazai, mind a külpiaci kereslet jelentős visszaesése következtében.

Az ipari export az év első négy hónapjában 11,4%-kal, áprilisban 9,8%-kal bővült 2013 azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar exportértékesítésének felét adó két alágból a több mint egyharmad részt képviselő járműgyártás kivitele áprilisban 19,1%-kal nőtt. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egyhetedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 5,7%-kal emelkedett.

Az ipar belföldi értékesítése január–áprilisban 1,4%-kal csökkent, míg áprilisban – idén első ízben – nőtt, 3,8%-kal 2013 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai áprilisban 11%-kal haladták meg az egy évvel korábbit.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény