FőoldalÜzletMagvető Szakmai Nap
2013. december 02., hétfő ::

Magvető Szakmai Nap

November 27-én szakmai napot szervezett az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a Nemzeti Innovációs Hivatal

Az MV Zrt. – a JEREMIE Program holdingalap kezelője – célja a mikro-, kis- és középvállalkozások működőképességének javítása, versenyképességének növelése, fejlődésének elősegítése és – a piaci elégtelenségek, hiányosságok mérséklése érdekében – hitel-, pénzkölcsön-, kockázati tőke- és garanciaforrásokhoz való hozzáférésük javítása.

A szakmai nap szervezésének az volt a célja, hogy az MV Zrt. találkozási lehetőséget biztosítson az innovatív ötletekkel rendelkező és finanszírozási források iránt érdeklődő, valamint a forrásokkal rendelkező – a JEREMIE II. Magvető Alapok – felek számára lehetséges együttműködés kialakítása-élénkítése érdekében, közvetlen információ csere, kérdés-felelet formájában.

A szakmai nap előadásainak kérdéskörei

  • A Kockázati Tőke felhasználhatósága
  • A forrásokhoz való hozzáférhetőség lehetőségei és korlátai
  • A folyamatos együttműködés kialakítása, fejlesztése

voltak. A témabevezető előadást Vingelmann József, az MV Zrt. vezérigazgatója tartotta, majd 4 kockázati tőkealap-kezelő cég, a Prosperitás, a Kairos, a Core Venture és az Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. mutatta be előadásában az eddigi eredményeket és lehetőségeket. Ezek után egy szoftverfejlesztő start-up vállalkozás számolt be tapasztalatairól, majd a B Creative//TouchCo. cég mutatta be a hasonlóságokat és különbségeket a külföldi és magyar gyakorlat között.

Vingelman József vezérigazgató a Jeremie programról és annak magyarországi megvalósításáról beszélt. Az MV Zrt. a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felügyelete alatt a program hivatalos kezelője. Prezentációjában elmondta, hogy eddig az ország a programból csaknem 16000 kkv-t részesített visszatérítendő támogatásban, amely meghaladta a 209 milliárd forintot, több, mint 150 pénzügyi közvetítővel (bankok, pénzügyi vállalkozások, alapítványok).

A tavalyi év közepén indult Új Széchenyi Kockázati Tőke Program Növekedési és Magvető alprogramjában további támogatások indultak, és folynak napjainkban is. Eddig szerződésileg 28,5 milliárd forint van lekötve, a kockázati tőke forrása még 93 milliárd. A támogatott cégek ipari megoszlásában egyértelműen dominál az informatika és biotechnológia. Az informatikát szélesebb értelemben veszik, az intelligens elektronikai és informatika határvonala ma már összefolyik. Miután az EU-s arány a támogatás 85%-a, az ország célja, hogy a hazai kkv-k éljenek a lehetőséggel. A szakmai nap célja volt, felkelteni az érdeklődést és kapcsolatokat kiépíteni a jó piacot ígérő innovatív gondolatok és a kockázati tőke között.

A bevezető előadást követő kockázati tőkealap-kezelő cégek előadásai nem voltak ennyire optimisták. Diri Viktor vezérigazgató a Prosperitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t, Szluha Dénes vezérigazgató helyettes a Kairos Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t, Gaál Csaba vezérigazgató a Core Venture Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t, Varga Zoltán vezérigazgató pedig az Első Magyar Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-t mutatta be. Előadásukban elmondták, hogy szívesen veszik a megkeresést, ajánlattal reagálnak rá, de a vizsgálat nagy körültekintést igényel. Fontos kérdés a kölcsönös bizalom és a helyesen kidolgozott üzleti terv, amely tartalmazza az EXIT kérdéseit is. A statisztika meglehetősen elszomorító, 3-400 megkeresésből jó, ha 2-t elfogad a befektető, ez a szám tengerentúli viszonylathoz képest nagyon alacsony. Mindehhez persze hozzájárul a piac is, és a kkv-k azon sokszor szerencsétlen összetétele, hogy kiváló tudósok, feltalálók próbálnak görcsösen ragaszkodni termékmenedzseléshez, piaci ismeretek és gyakorlat hiányában.

A szakmai nap egyik célja is az volt, hogy ezen felismerések és nagyobb kockázatvállalás segítsék a programban való hatékony részvételt, ami a gazdasági növekedés egyik forrása lehet.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény