FőoldalÜzletEMO – a fémfeldolgozó ipar seregszemléje
2013. június 06., csütörtök ::

EMO – a fémfeldolgozó ipar seregszemléje

Május 30-án tartotta az F – H Consult Kft., a Deutsche Messe AG, Hannover hivatalos magyarországi képviselete az EMO HANNOVER 2013 beharangozó sajtókonferenciáját a Hotel President Washington termében. Benkő Judit bevezetőjét követően egy referenciafilmet láthattak a sajtó képviselői a hannoveri vásárokról, majd a rendező német partner képviselői és egy meghívott magyar kiállító mutatta be a szeptember 16 ... 21 között megrendezendő EMO Hannover 2013 kiállítást

A kiállítás vezérfonalát dr. Wilfried Schäfer, a VDW ügyvezető igazgatója (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken, Német Szerszámgépipari Egyesület) adta elő prezentációjában. A véglegesen még le nem zárt jelentkezés szerint 1969 kiállító cég a világ gépiparának, fémfeldolgozó iparának színvonalát mutatja be. A kiállítást gazdag szakmai program kíséri, az EMO Kongresszus „Intelligenter produzieren" elnevezéssel.

Magyarország az autóiparra és annak beszállító iparára számít

A magyar gazdaság nehéz év előtt áll. Belső piacáról semmilyen impulzus nem várható. Az energia szektorban történő beruházási kedvet az adóemelések és a költségnövekedések sújtják. Ugyanakkor az ipar azon területei, melyeket nem érint mindez, továbbra is beruháznak. Ez főként az autóiparra jellemző. A négy gyártó: Audi, Daimler, GM, és Suzuki különféle modelleket szerelnek össze, valamint motorokat is gyártanak Magyarországon. Néhány külföldi beszállító is jelen van Magyarországon. Közel 800 magyar középvállalat szállít részegységeket részükre. A magyar kormány hangoztatott célja, hogy megerősítse a hazai beszállítókat.

Az autóipar a legfontosabb devizatermelő ágazat Magyarország számára. A gyártók a világpiacnak termelnek és ezért a legmodernebb gyártástechnikát vetik be. Ugyanezt várják el a hazai beszállítóktól is. Magyarországon – a prognózisoknak megfelelően – a szerszámgépek forgalma ebben az évben – az előző év eredményét könnyen túllépve – 224 millió Euro körüli értéket fog elérni. 2009-ben, a mélyponton ez az érték 114 millió Euro volt. Magyarországon az autóipar a legnagyobb felvevője a szerszámgépeknek, ezt követi az elektrotechnika, a gépgyártás és a fémcikkek gyártása. A kérdés az, hogy milyen technológiákat, gépeket, folyamatokat kell ezeknek az iparágaknak beruházni? Az erre adandó választ és a legjobb megoldás kiválasztásához a segítséget a magyar szakmai látogatók az EMO Hannover 2013 alkalmából kaphatják meg.

2012-ben Magyarország 187 millió Euro értékben importált szerszámgépeket.

Ez 84% importhányadnak felel meg. Németország volt a legnagyobb szállító 58% részesedéssel. Az EMO Hannover alkalmából, ahol Németország a legnagyobb kiállító, a magyar vevők találkozhatnak német partnereikkel. Természetesen itt a Magyarország számára fontos, más európai országból és Japánból érkező importőrök is képviseltetik magukat. Mindebből kiindulva megállapíthatjuk, hogy a magyar ipari ügyfeleknek az EMO szakvásáron kihagyhatatlan lehetőség nyílik a világ fémmegmunkálási trendjeinek és innovációinak megismeréséhez. 2011-ben több mint 650 magyar szakmai látogató és termelési szakértő látogatott el az EMO szakvásárra.

A magyar gazdaság nagyban függ más európai ország és különösen Németország keresletétől. Kétharmad része a magyar szerszámgépipari exportnak Európába megy. 2012-ben a kiszállítások volumene csökkent. Ebben az esetben érvényes az a megállapítás, hogy a „jó alapozással kell elkezdeni az építkezést". Az EMO Hannover a magyar termelési technika előállítói számára is egy attraktív fórumot teremt ahhoz, hogy új üzleti partnereket találjanak és potenciális európai vevőikkel kapcsolatot teremtsenek. Mai napig az EMO látogatók kétharmada Európából érkezik.

„Az EMO Hannover szakvásáron a szerszámgépek magyar gyártói és felhasználói a fémfeldolgozás egész világával találkoznak. Ezért mindenki számára, akinek Magyarországon a szerszámgépekhez köze van, a vásárlátogatás és a részvétel kihagyhatatlan." – foglalta össze mondanivalóját Schäfer úr a VDW képviseletében.

Egy kiállítás minden évben más területet helyez középpontba. Az idei EMO-Hannover fókuszában India áll, egyike a szerszámgépgyártás növekvő piacainak. Egyedül az elmúlt öt évben 25 százalékkal emelkedett a szerszámgépek felhasználása, 2012-ben 2 milliárd Euro forgalmi értékre. Jelenleg az ország a 6. helyet foglalja el a legnagyobb szerszámgéppiacok között. Importpiaca az autógyártás- és beszállítói iparban, elektrotechnikai- és elektronikai iparban, az általános gépiparban az elmúlt évben elért, 1,6 milliárd Euro nagyságú forgalmával szintén jó üzleti lehetőséget kínál a szerszámgépek nemzetközi gyártói számára. Kétségtelenül az indiai üzletkötéseknél, az export területén és az Indiában alapított vállalkozásoknál több olyan sajátossággal találkozunk, amiket figyelembe kell venni. Ilyen háttérrel helyezi a VDW az EMO Hannover 2013 középpontjába Indiát. A szakemberek informálnak az indiai gazdasági, politikai, jogi és adózási viszonyokról, valamint beszámolnak a terjesztés, szerviz és vevőstruktúra sajátosságairól is.

A sajtótájékoztatón szólt dr. Wolfram von Fritsch, a Deutsche Messe AG vezérigazgatója is. Beszédében elmondta, hogy a DMAG mindenben támogatja Hannovert, a legnagyobb németországi kiállítást (~300.000 m2). EMO2go szolgáltatási rendszerükkel a hatalmas kiállítási területet a látogatók elérhető látóterébe hozza, közlekedési és informatikai rendszere mind ezt segítik. A több, mint 20000 újságíró kiemelt előnyöket élvez, a mind jobb médiatájékoztatás érdekében.

Az esemény végén Sipőcz Zoltán, az Excel Csepel Kft. ügyvezetője szólt. Az 1,7 ... 2,2 milliárdos bevételű cég a hazai szerszámgépgyártás vezető képviselője, szinte állandó kiállító az EMO-n. Beszédében vázolta, hogy a piac egyre keményebb, a távol-keleti „olcsó" árukkal csak a minőséggel lehet versenyezni, és ma már nem elég gépet gyártani és eladni, hozzá technológiát is kell szállítani.

EMO Hannover 2013

A fémfeldolgozás bemutatkozik a szuperlatívuszok vásárán

A fémfeldolgozás világvásárán a gyártástechika szereplői az „Intelligence in Poduction" vezértéma köré csoportosítva mutatják be termékeiket, megoldásaikat, szolgáltatásaikat a fém, mint alapanyag körül.

Az „Intelligence in Production" témával az EMO megmutatja a világ minden tájáról érkező szaklátogatóinak, hogy ma és holnap hogy győzhetik le legjobban a gyártásban felmerülő kihívásokat – mondta Dr. Wilfried Schäfer, az EMO-t szervező VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) ügyvezető igazgatója a budapesti sajtókonferencián 2013. május 30-án.

„Az EMO a kirakat. Itt mindenki találkozik, akinek valami köze van a szerszámgépekhez: az ipar számos területén a beruházásról döntő vezetők, a világ vezető gyártástechnikai cégei, a tudomány és a politika képviselői. Nemzetközi cégek mutatják be ügyfeleiknek a legmagasabb színvonalú innovációikat. Végül is az EMO Hannover meghatározó impulzusokat ad a jövő év termelésére – tette hozzá Schäfer.

A 2011. évi utolsó rendezvényen több mint 2000 cég állított ki az EMO-n.

60% nem Németországból, hanem a világ 40 országából érkezett. Kelet-Európát 68 kiállító képviselte. „Minden szerszámgépgyártó számára, aki nemzetközi ügyleteket bonyolít le, abszolút kötelező részt venni az EMO-n" – ebben Wilfried Schäfer teljesen biztos. Hannoverben a szerszámgépek felhasználói is megtalálják a megfelelő gyártástechnikát és a kompetens tárgyaló felet. Ez ugyanúgy érvényes a kis szériákat gyártó, mint a tömegtermelést folytató cégekre.

2011-en 100 országból érkező 140 000 szaklátogató tekintette meg az EMO Hannover kínálatát, ennek 36%-a érkezett külföldről. A látogatók 2/3-a Európából jött.

EMO Hannover – a gyártástechnika kiemelkedő nemzetközi találkozója

Az EMO Hannover a szuperlatívuszok rendezvénye. Ez teszi a nemzetközi kiállítók és látogatók számára vonzóvá.

Nagysága, amely legutóbb 180 000 m² nettó kiállítási terület volt, garantálja a látogatóknak az átfogó áttekintést az intelligens gyártástechnikáról a következő területeken:

Forgácsoló és átalakító szerszámgépek, precíziós szerszámok, alkatrészek, gyártási rendszerek, szolgáltatások, méréstechnika, CAx-technológia, irányítás-és meghajtástechnika, automatizált anyagtovábbítás.

A vásár szigorú termékek szerinti csoportosítása garantálja még egyebek között azt is, hogy mindenki könnyen tájékozódhat, és a keresett terméket vagy témát hamar megtalálja.

Az EMO nagysága és helyzete, mint a nemzetközi fémfeldolgozás legfontosabb fóruma, motiválja a kiállítókat, hogy a gépeket olyan számban mutassa be, mint egyetlen más rendezvényen sem található. A látogató tehát láthatja, megfoghatja a terméket, és konkrét kérdéseket tehet fel vele kapcsolatban. A 2011. évi EMO Hannover alkalmával 47 000 tonna gépet és kiállítási terméket szállítottak a vásár területére.

A fémfeldolgozás teljes láncában dolgozók számára az EMO Hannover fix, bejegyzett időpont a határidőnaplóban. Elsősorban az autógyártás, a légiközlekedés, a gép-és berendezésgyártás területéről, az elektrotechnika, a finommechanika és optika, a fémfeldogozó ipar stb. területéről érkeznek.

A legutóbbi EMO szaklátogatói 2/3 részben az ipar területén dolgoztak, különösen a gép-és berendezések gyártásában és az autóiparban.

Mindkét iparág 66%-kal a legfontosabb felvevőpiaca a szerszámgépeknek. 2011-ben lényegesen több látogató érkezett a autóiparból, amely világszerte kibővített termelési kapacitásba, új modellek, motorok és meghajtástechnikába invesztál.

Az EMO mindig új látogatói csoportokat is vonz, 2011-ben a látogatók 45%-a első alkalommal vett részt a vásáron, ez kb. 63000 új ügyfelet jelent a kiállítóknak.

Az EMO központi témájához –„Intelligence in Production" – igazodva, a VDMA (Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége, Frankfurt am Main, Németország) az EMO Hannover alkalmából, „Intelligenter produzieren" 2013 elnevezéssel rendez kongresszust. A rendezvény fókuszában, „Inspired by Technology" cím alatt olyan témák állnak, mint az innovációs erő, rugalmasság és technológiai Know-how. Mindezek a termelő vállalatok fontos tényezőt jelentenek a globális versenyben vívott harc sikerében. Az alkalmazó iparágak, a gyártástechnika és a beszállítók nemzetközi top döntéshozói beszámolnak stratégiájukról.

Három fórumon fognak a következő témákról vitatkozni:

„Lean Production" és rugalmas értékteremtő láncok; hatékonyság: tartós-és forráskímélő gyártás; intelligencia; „Smart Factories" ipar 4.0., innovációs erő. A perogramot, amelyen magas szintű előadók tartanak bemutatót, témaspecifikus vásár bemutatás egészíti ki.

Blue Competence (az újrahasznosítható anyagok alkalmassága) energiahatékonyságot eredményez a termelésben

A tartósság az egyike a legfontosabb feltételeknek a politikában, gazdaságban és kutatásban végbemenő, elfogadható fejlődésnek. A politikusok, az ipar és a főiskolák mindezt megértették, és megteremtették az átalakulást. Ugyanígy folyamatosan szükség van egy hasonló paradigmaváltásra a termelésben is. Ehhez nyújt iniciatívát az európai szerszámgépipar és a német gépgyártás számára a „Blue Competence" – Engineering a better world" megfogalmazás. Az EMO Hannover történetében másodszor kerül sor a viták kiegészítéseként, az „Intelligenter produzieren" elnevezésű kongresszus keretén belül, egy külön stand megépítésére a „Blue Competence" részére. Itt termékeket és megoldásokat fognak bemutatni az energiahatékony ipari termelés számára.

EMO-Konferencia „Neue Fertigungstechnologien in der Luftund Raumfahrt" (új gyártástechnológiák a légi közlekedés és űrutazás számára)

Az EMO Hannover 2013 központi témái között szerepelnek a légi közlekedésben és az űrutazásban használatos, új gyártási technológiák is, ugyanis az „Institut für Fertigungstechnik und Werkzeugmaschinen der Leibniz Universität Hannover, Deutschland" és az észak-németországi Varelből érkező „Machining Innovations Network" kétnapos konferenciát szervez. A nagy ismertségnek örvendő, nemzetközi konferencia 13. alkalommal gyűjti egybe az iparból és a kutatás területéről érkező szakembereket, hogy az aktuális fejlesztéseket és a jövőbeni kihívásokat megvitassák. Az EMO Hannover 2013 alkalmából számos, a világ minden részéről érkező, magasan képzett szakértő fogadta el a meghívást.

Az EMO honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény