FőoldalÜzlet„Szuperbőr” és mobilslágerek - Globalpress Summit 2013
2013. május 14., kedd ::

„Szuperbőr” és mobilslágerek - Globalpress Summit 2013

Idén áprilisban ismét Santa Cruz adott otthont a GlobalPress Summit rendezvénynek Kaliforniában, ahol már hagyományosan több mint két évtizede gyűlnek össze a Szilícium-völgy félvezetőgyártó cégei, hogy a nemzetközi sajtónak hírt adjanak legújabb fejlesztéseikről, eredményeikről

Ebben az évben a cégek alacsonyabb számban képviseltették magukat, ami részben talán a válságnak is betudható, hiszen az Egyesült Államok elektronikai ipara még mindig nem heverte ki a válságot, de sokak távolmaradásának oka lehet a nagyszámú egyéb rendezvény is.

Átlátszó mobiltelefon és „szuperbőr"

Üde folt volt ebben az évben a Stanford Egyetem két kutatója, akik a nanotechnológia területén jeleskednek. Yi Cui professzor anyagtechnológia-kutatásait osztotta meg a sajtó képviselőivel. Csapatával olyan nanostruktúrák kialakításán fáradozik, amelyek számtalan új lehetőséget rejtenek magukban. Ilyenek lehetnek például a nagy kapacitású akkumulátorok, az átlátszó vezetőelektródák és akkumulátorok — amelyek egyelőre inkább csak látványosnak, mint hasznosnak tűnnek —, de a környezetvédelemben a víztisztításban is fontos szerepet játszhatnak. Vállalkozásuk, az Amprius kínai kockázati tőke bevonásával gőzerővel dolgozik egy olyan akkumulátor létrehozásán, amely a nanocsövek segítségével kívánja feloldani azokat az anyagtechnológiai korlátokat, amelyek a ma használatos eszközöknél sokkal magasabb kapacitást és életciklust biztosítanának. Másik, nagyon érdekes kutatási irányuk az átlátszó akkumulátor létrehozása, amely a legnagyobb akadályt jelenti a teljesen átlátszó mobileszközök kifejlesztésében.

1. ábra. A Polytron Technologies „átlátszó" okostelefonja

Bár a Polytron Technologies februárban már előrukkolt hasonló eszközzel, de az ő okostelefonjuk csak 90%-ban átlátszó (1. ábra).

Az akkumulátorproblémát nem sikerült megoldaniuk. Kérdéses, hogy a kisméretű akkumulátoruk, mely csak a készülék 10%-át foglalja csak el, mekkora készenléti időt tud biztosítani egy okostelefonnak. Yi Cui csapata átlátszó, zselés elektrolit alkalmazásával, valamint olyan arany elektródaháló kialakításával kívánja megoldani ezeket a nehézségeket, amelynek nanostruktúrája a fényt a látható hullámhossztartományában teljes mértékben átengedi (2. ábra).

2. ábra. Az átlátszó akkumulátor elméleti megoldása

Arra a kérdésre, hogy mikor kezdik majd gyártani az átlátszó akkumulátorokat nem tudott konkrét választ adni, hiszen a kutatások már évek óta folynak, de még számtalan problémát kell leküzdeniük.

A Stanford Egyetem másik kutatója Zhenan Bao professzor asszony az emberi bőr által inspirált kutatásairól tartott előadást. Olyan „szuperbőr" konstruálásán fáradoznak csapatával, amely szintén alkalmas az érintés, a hőmérséklet, a nedvességtartalom érzékelésére, ugyanakkor rugalmas, nyúlik, lebomló anyagokból készül, és öngyógyuló tulajdonságú is. Az eredményeik igen látványosak, hiszen laboratóriumi körülmények között már sikerült a nanotechnológia segítségével megalkotniuk a prototípust, amely már egy pillangó súlyát is érzékeli, és a felületen a pozíció meghatározására is képes. Nem kevésbé meghökkentő az a videó, amelyen az anyag öngyógyuló tulajdonságát szemléltették. Ezenfelül a koncepció része, hogy a „szuperbőr" saját magát látja el energiával is napcellák segítségével. A felhasználási területei igen szerteágazóak lehetnek. Nagy hasznát veheti majd a robottechnológia, az orvosi elektronika, de a hétköznapi elektronikai berendezésekben is csak a fantáziánk szab majd határt a felhasználási területeknek.

Továbbra is az okostelefon a sláger!

A részt vevő cégek fejlesztéseinek jelentős része továbbra is az okostelefonok rendkívül dinamikusan növekvő és változó igényeit próbálja kielégíteni áramköreivel, alkalmazásaival. A Cavendish Kinetics, amely elsősorban mobilgyártóknak fejleszt MEMS eszközöket, idén nyáron készül egy nagyobb bejelentésre, melyről az ELEKTRONET portálján keresztül igyekszünk majd hírt adni. A mobil bázisállomások és a felhőalkalmazások egyre nagyobb sebességet és sávszélességet követelnek, a szakadék a technológia fejlődésével növekszik az elvárt és a valós teljesítmény között (3. ábra), amit nap mint nap tapasztalhatunk.

3. ábra. Az elvárt és a valós teljesítmény a technológia fejlődésével, az idő függvényében

Bár készülékeink egyre gyorsabbak, a megbízhatóság hagy kívánnivalókat maga után. Dennis Yost, a cég elnök-vezérigazgatója mutatta be a céget, amely világszínvonalú MEMS eszközöket fejleszt és több mint száz szabadalom birtokosa a területén. Legújabb fejlesztéseik a 4G/LTE mobilkészülékek számára kínál olyan eszközöket, amelyek méretüknél és kialakításuknál fogva nagyobb hatékonysággal képesek az antennafrekvencia-hangolás sarkalatos problémáit kiküszöbölni, ezzel jobban kielégítve a 4G/LTE szabvány nyújtotta — ma még sok forgalomban lévő eszköznél kihasználatlan — lehetőségeket.

Cadence–Tensilica-házasság

A rendezvény ideje alatt rázta meg az Egyesült Államokat a bostoni merénylet. Chris Rowen, a Tensilica igazgatója Bostonból érkezett a konferenciára. A merénylet előtt 10 perccel ért célba, de még a történtek hatása alatt volt. Ennél sokkal izgalmasabb volt az a bejelentés, melyet első alkalommal itt osztottak meg a nagyközönséggel. A Cadence 380 millió USD készpénzért idén márciusban megvásárolta a céget. A felek sokat várnak a tranzakciótól, a Tensilica, mint a világ egyik vezető DPU IP-cége, gyorsabb piacra jutást remél a házasságtól, és terveik szerint a Tensilica márkanév is sokáig megmarad még. Mint ahogy azt a Cadence vezetője, Lip-Bu-tan nyilatkozta: „A Tensilica segítségével képesek leszünk a tervezőket sokkal tökéletesebb SoC-megoldásokkal kiszolgálni, amelyek felgyorsítják az innovatív termékek fejlesztéseit és ezzel egy időben lerövidíthetik a piacra jutási időt is."

A GlobalPress Summit-on további újdonságokat mutatott be az ott részt vevő 14 cég: az Altera, a Mentor Graphics, a Tensilica, az Algotochip, a Xilinx, a Silicon Labs, a Cavendish Kinetics, az Exar, a QuickLogic, az Analogix, a Geo, a Vitesse, a Coto Technology, valamint az Intel Software. Ezekről részletesebben honlapunkon és szeptemberi lapszámunkban számolunk be.

Heiling Zsolt

Ügyvezető igazgató

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény