FőoldalÜzletViharos tempó a félvezető-fejlesztésekben
2011. április 14., csütörtök ::

Viharos tempó a félvezető-fejlesztésekben

Idén tavasszal ismét Santa Cruzban gyűltek össze a Szilícium-völgy legnagyobb chipgyártói, hogy a nemzetközi sajtónak bemutassák a félvezetőipar újdonságait, fejlesztéseik irányát. Az iparág majdnem olyan viharos sebességgel fejlődik, mint amilyen orkán a kaliforniai tengerparton fogadta a résztvevőket, akik között ott volt a MIPS Technologies, az IDT, a Tensilica, a National Semiconductor, a Broadcom, az Altera, az Intersil, a Berkley Design Automation, a Quick Logic, a Xilinx, a Lattice Semiconductor, a Mentor Graphics, hogy csak a nagyobbakat említsük

A fejlődés mozgatórugói

A résztvevők szinte valamennyien az okostelefonok és a táblagépek robbanásszerű elterjedését és annak az iparágra gyakorolt hatásait jelölték meg a fejlődés fő motorjának. A hagyományos hangátvitelre épülő távközlést az elmúlt években az egyre nagyobb mennyiségű adat továbbítása állította mind nagyobb kihívás elé, amely a GPRS, az EDGE, a 2G és a 3G elterjedésével egyre hatékonyabban szolgálja ki a felhasználókat. Kaliforniában azonban már 4G-re is előfizethetünk mobilszolgáltatónknál, bár a lefedettség még nem mondható kielégítőnek.
Az egyre bámulatba ejtőbb mobileszközök a tartalomszolgáltatókat, szoftvercégeket is óriási, szinte forradalmi fejlesztésekre ösztönzik. (Elég, ha csak a YouTube, a Facebook, a Google, az Apple - és még hosszasan folytathatnánk a sort - sikereire gondolunk.) Dave Bell, az Intersil elnöke szerint korunk társadalmi -politikai változásai - ha csak az Észak-Afrikában zajló eseményekre, vagy a WikiLeaks-re gondolunk - egyenesen a félvezetőiparnak köszönhetőek, melyek a közösségi alkalmazások robbanásszerű elterjedését lehetővé tették.
A jól használható eszközök elterjedésével, valamint a mobilhálózat növekvő sebességével a videotartalmak egyre jobb minőségben válnak elérhetővé - idővel már 3D-ben is. A cloud computing, "felhő-alkalmazások" - melyről az ELEKTROnet hasábjain korábban cikksorozatban írtunk - szintén átformálhatja az emberek mindennapi rutinját. Lassan leáldozik az a korszak, amikor a számítógép az íróasztalunkhoz kötött munkában és otthonunkban.

A gyártók válasza a kihívásra

A félvezetőgyártókat a fejlődés iránya több ponton is komoly kihívások elé állítja. A mobileszközöknek egyre könnyebbnek kell lenniük, mind hosszabb ideig kell működniük! E tekintetben kulcsfontosságú az eszközök fogyasztásának és méretének további drasztikus csökkentése, valamint az akkumulátorok élettartamának növelése. Ez persze nem csak a mobileszközeink, de a bázisállomások kiépítése szempontjából is fontos tényező. Legalább ilyen fontos, hogy a nagyobb adatátvitel gyorsabb adatfeldolgozást igényel, mely a processzorok ugrásszerű fejlesztését teszi szükségessé. A tartalmak le- és feltöltéséhez egyre nagyobb, ám kisebb fogyasztású szerverparkok, sokkal gyorsabb switchek szükségesek. Nem elhanyagolható azonban az input-output eszközök hihetetlen fejlődése sem! Az érintőképernyők egyre hatékonyabbak, nagyobb felbontásúak, alacsonyabb fogyasztás mellett. Több olyan cég is részt vett a konferencián, mely legújabb MEMS érzékelőit kívánta bemutatni (Freescale, VTI Technologies, Akustica, Innovative Micro Technology), hiszen ma már alapkövetelmény, hogy egy mobileszközben legyen giroszkóp, gyorsulásérzékelő, kamera, mikrofon és még folytathatnánk a sort. No és az sem mindegy, hogy egy chipen hány érzékelőt valósítunk meg.
A mobilkommunikációs eszközök ugrásszerű fejlődésének másodlagos hatása, hogy az ipari automatizálás fejlesztéséhez is olyan eszközök és technológiák állnak rendelkezésre, melyek segítségével a folyamatirányításban és -automatizálásban is egyre intelligensebb alkatrészek, rendszerek fognak megjelenni a közeljövőben. (És talán egyre kevésbé lesz utópisztikus, hogy a jövő gyárában már csak két főből fog állni a személyzet: egy emberből és egy kutyából. Az emberre azért lesz szükség, hogy etesse a kutyát, a kutyára pedig azért, hogy vigyázzon, hogy emberünk ne nyúljon semmihez.)
De ne ragadtassuk el magunkat teljesen a jövőt illetően! Az azonban biztosnak tűnik, hogy az elektronika egy újabb forradalom kellős közepén van! Mi sem mutatja ezt jobban, mint, hogy a legtöbb cég ezeken a területeken 40-70%-os növekedésről számolt be!

Heiling Zsolt

Ügyvezető igazgató

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény