FőoldalÜzletJavultak a félvezetőpiac idei kilátásai
2012. március 14., szerda ::

Javultak a félvezetőpiac idei kilátásai

Nemrégen még 2,2 százalékos idei növekedési jósolt a Gartner piackutató. Ezt az előrejelzését most majdnem megduplázta. A félvezetőgyártók forgalmát a mobil eszközök és az árszint emelkedése segítheti

A Gartner friss elemzése szerint világszinten a tavalyi 302 milliárd dollár után idén 314 milliárdot költenek félvezetők beszerzésére. Ez egyben 4 százalékos bővülést jelent.

A 2012-es első negyedév adatai még a nehézségekről szólnak, de ezt követően megindulhat a felfelé kapaszkodás. Tavaly nagyon komoly gondot jelentettek a Japánt ért sorozatos természeti és atomkatasztrófák, amely ország a globális termelés 60 százalékát adja. A gyárleállások hatása még idén is érezhető, de a Gartner szerint ez az elkövetkező hónapokban már nem jelent akkora befolyásoló tényezőt a félvezetőpiac alakulására.

A félvezetőpiac élenjárója idén is a NAND flash memória lehet, amely a tavalyi 15 után idén újabb 18 százalékos növekedést produkálhat. Az erősödés egyértelműen az egyre nagyobb számban eladott mobil eszközöknek (okostelefonok, táblagépek) és a mind több termékbe bekerülő, energiafüggetlen memórián alapuló SSD-knek köszönhető.

A táblagépek felfutására jellemző, hogy idén a teljes piac árbevételének már jelentős (látható) méretű szeletét fogják adni a tabletekhez kötődő megrendelések. A Gartner 9,5 milliárd dollár forgalmat valószínűsít csak a táblagépgyártók megrendeléseiből. (Az iPad gyártója, az Apple tavaly több mint 17 milliárdot költött termékeibe épülő félvezetőkre.) A mobilos megrendelések idén megközelítőleg megegyeznek majd a személyi számítógépekhez köthető vásárlásokkal. Előbbi esetében 6,7 százalékos éves növekedés és 57,2 milliárdos forgalom valószínűsíthető, míg a PC-khez köthető megrendelések 4,6 százalékos bővüléssel 57,8 milliárdot hozhatnak a félvezetőgyártóknak az idén.

Ugyanakkor bizonytalanságot jelent, hogy a Gartner a fenti előrejelzését az európai adósságválság kézben tartása, a közel-keleti politikai feszültség megfelelő kezelése és a kínai gazdaság további lendületes bővülése mellett tartja reális prognózisnak.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény