FőoldalÜzletIII. LED konferencia
2012. február 14., kedd ::

III. LED konferencia

Most már nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy a Világítástechnikai Társaság kezdeményezése, a LED konferencia hagyományteremtő, sőt, a harmadik már nemzetköziként regisztrált rendezvény

A kétnapos rangos szakmai eseménynek - hasonlóan hagyományőrző módon - az Óbudai Egyetem adott otthont, a Bécsi úti épületében.
A konferencia szervezési feladataiban a VTT és az Óbudai Egyetem vállalt oroszlánrészt, de a szakmai feladatok zömét a Veszprémi Pannon Egyetemen működő, Dr. Schanda János professzor által vezetett Virtuális Környezetek és Fénytani Laboratórium végezte.

A konferencia megnyitójaAz eseményt Nagy János VTT elnök nyitotta meg, az egyetem nevében Maros Dóra dékánhelyettes méltatta a LED-es világítás terjedésének fontosságát, amelynek elméleti kérdéseit és gyakorlati megvalósításait tudományos alapossággal van hivatva ez a fórum koordinálni.

Nagy János bevezetőjében elmondta, hogy mi indokolja a konferencia évenkénti megrendezését.

"LED-ek a világítástechnikában"
Napjainkban egyre több helyen próbálkoznak a világító diódák világítástechnikai alkalmazásával. Kétségkívül, helyenként erőltetett a LED-ek használata, - mert kápráztat és nem világít megfelelően -, de valamilyen oknál fogva ezt a fényforrást részesítik előnyben.
Tény, hogy erőteljes a termék marketingje, néha túlzott állításokat is közölnek egyesek, és szinte divattá vált a LED világítástechnikai felhasználása. Ez a jelenség nagyon sok új szereplőt hozott a világítási piacra. Forradalmian új világítási megoldások valósíthatóak meg a LED-ekkel, ezért esetenként számolni kell az általuk nyújtott lehetőségekkel akkor, amikor egy-egy berendezés tervezésén gondolkodunk. Fejlesztésük elérte azt a szintet, amikor már érdemes megvizsgálni szakmai és gazdasági szempontból egyaránt e fényforrások alkalmazási lehetőségeit. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az eddigi fényforrások máris feledésbe merülnek, ám vannak olyan világítási feladatok, amelyek megoldása előnyösebbnek tűnik világító diódákkal.
Kétségkívül a jövő egyik fényforrása, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a közelmúltban az Európai Bizottság által elfogadott Zöld Könyv.
Rendezvényünk immár harmadik alkalommal ismerteti a résztvevőkkel a legújabb fejlesztéseket, világítási berendezéseket. A konferencia kísérője a poszterek valamint a LED kiállítás, amelynek keretében lehetőség nyílik a témával foglalkozó vállalkozások termékeinek és szolgáltatásainak ismertetésére a résztvevőkkel.
Reményeink szerint valamennyi részvevő számára hasznosak és tanulságosak lesznek a konferencián elhangzott előadások

A résztvevőkA konferenciára egyébként a mértéktartó tudományos igényesség volt a jellemző. A több mint 200 résztvevő az ipar különböző területeit képviselte, akik érdekeltek a technológia elterjedésében.

Az elhangzott előadásokon a letisztultság látszott. Míg a tavalyi, és főként az első konferenciára az útkeresés volt a jellemző, az idei rendezvényen inkább a sikeres alkalmazásokról hallottunk a közvilágítástól az ipari rendszerekig, az autólámpáktól a múzeumi világításokig. Sok elméleti kérdés is megvitatásra került, így a technikával kapcsolatos terminológiák, a mérések kérdései, nem mellőzve a LED-ek sokat vitatott élettani hatásait sem. A LED-ek magyarországi alkalmazása nem elszigetelt jelenség, hanem az Európai Unio részeként (sőt a világméretű) a felhasználás tapasztalatainak átadása is fontos kérdés, így érdeklődéssel fogadta a hallgatóság Némethné Dr. Vidovszky Ágnes beszámolóját a CIE TC3-50 nemzetközi egyesület munkájáról.

Quoc Khanh professzor előadásaAz idei eseménynek külön rangot adott - és ezzel egyszersmind nemzetközivé tette - Dr. Tran Quoc Khanh professzor előadása a düsseldorfi egyetemről, aki beszámolt a LED projektek németországi eredményeiről, értékeléséről. A németek ugyanis államilag 20 millió euróval támogattak 10 projektet, a közvilágítástól az oktatási intézmények teremvilágításáig. Az előadásból kiderült, hogy a LED-es világítás ma még költséges beruházásnak minősül, alkalmazásában nem első sorban az energia-megtakarítás dominál (hosszú megtérülés), hanem a minőségi világítás, bár óvakodni kell a "divat" diktáló hatásától.

A Világítástechnikai Társaság komolyan veszi a LED-es világítás kihívásait. Ennek elősegítésére tavaly ősszel megalakult a LED-es Munkabizottság, amelynek munkájáról Giczi Imre számolt be. Ezzel kapcsolatban megalakult a Világítástechnikai Társaság tematikus lapja, a www.ledcafe.hu internetes címen.
A konferencia halljában kiállítást is rendeztek a LED technológiával foglalkozó cégek termékeiből, akik posztereken is bemutathatták eredményeiket. 9 kiállító hozta el termékeit, amelyeket a résztvevők a szünetekben működés közben tekinthettek meg.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény