FőoldalÜzletAhol a gyárat gyártják...
2011. november 04., péntek ::

Ahol a gyárat gyártják...

látogatás az ASM müncheni központjában Szeptemberi számunkban beszámoltunk a Siemens SIPLACE-ASM-cégátalakulásról, októberben pedig az új cég mutatkozott be, nagyszabású sajtótájékoztató keretében. Az ezzel kapcsolatos gyárlátogatásról és a kapcsolódó interjúról most írunk

A Siemens a SIPLACE beültetőgépek megalkotásával berobbant az elektronikai gyártópiacra, és precíziós, nagy termelékenységet produkáló beültetőautomatái hamarosan a gyártók kedvenceivé váltak. A magyarországi multinacionális nagyipar ezredfordulós megalapozásával jelentős felvevőbázist hoztak létre: voltak évek, hogy a Münchenben gyártott gépek nagy része Magyarországon került telepítésre. Azután változott a piac, a válságot követően a tömeggyártás Ázsia felé tolódott, és sok egyéb piaci megfontolás közrejátszása eredményeképpen a megváltozott piaci helyzetben a SIPLACE is a helyét kereste.
A döntésnek megfelelő váltás sikeres volt, a cég további évekre-évtizedekre biztosítja jól megérdemelt helyét a gyártók élvonalában. Piacra dobta a SIPLACE SX elnevezésű géptípust, az európai elektronikai gyártók kihívásainak (kis sorozatnagyság, gyakori gyártásterv-változás, alkatrészhiány) leküzdésére. Majd kifejlesztette a SIPLACE CA-t, amely a világon először egyesíti az SMT beültetőgép és a die bonder funkcióit. Az ASM Pacific Technology akvizíciós döntését is nagymértékben befolyásolta a SIPLACE innovatív stratégiája. A cégbővítés elment ez irányban, de a SIPLACE gépek gyártása és állandó továbbfejlesztése továbbra is a németországi "főhadiszálláson", a müncheni gyárban maradt.

Cikkünkben nem magáról a gyártmányról írunk, hiszen azt majd' minden számunkban megtesszük, és az interneten is nyomon követhető, hanem arról, hogy hogyan készülnek ezek a gépek.
A gyár gyártómű és fejlesztőintézet is egyben. Kevés alvállalkozóval készülnek ugyan részegységek, de az összeszerelés, tesztelés itt történik.
Négy éve vezette be az akkor még Siemens üzleti életébe a Compare fogalmát, amely azóta a cégnél szlogenné változott,és stratégiáját is erre építi. Lényege az állandó összehasonlítás a versenytársakkal. Ezt a cég olyan komolyan veszi, hogy külön tesztlabort tart fenn ügyfelei rendelkezésére a SIPLACE termékeinek tesztelésére. Továbbá egy komplett, saját gyártósort is üzemeltet, egyrészt saját igényeinek kielégítése és prototípusgyártás céljából, másrészt az újtermék-bevezetési és átállási koncepciók tesztelésére és fejlesztésére.

Hogyan történik valójában a gépek építése? Nagyon precíz, számítógépes logisztikai-termelésirányítási rendszerrel. Az alkatrészek hatalmas raktárakban vannak, "menetrendszerű" targoncarendszer szállítja őket a munkahelyekre, melyek jól felszereltek, a szükséges precíziós szerszámok, eszközök rendelkezésre állnak.
A részegységeket az egyes munkahelyeken ülő dolgozók szerelik össze. A gépek egyedi rendelésűek, így már a részegységekben különbségek mutatkozhatnak, szalagrendszerű szerelés nem valósítható meg. Az azonos alkatrészekből felépített gépegységek tehát már a részegység elkészültével egyedi kódot kapnak, amely végigkíséri a gépet egész jövőbeli működése során. A később jelentkező rejtett hibák így visszakereshetők, amely garanciális esetben különös jelentőséggel bír, de igazából erősen visszahat a konstrukcióra is, mert amit ember megalkot, annak mindig van gyenge pontja, és ez a módszer ezeket segít felderíteni.

Érintőképernyős kijelzőpanelek rendelés szerint Érintőképernyős kijelzőpanelek rendelés szerint
Az elkészült részegységek ezután kódjaikkal mint egyedi ismertetőjellel együtt élnek, a végszerelés számára.

A gép végszerelése A gép végszerelése
A gépek végszerelése is kézi erővel (az esetleges fizikai munkát megkönnyítő szerkezetekkel) történik. A gép vázába először a sínrendszerek, elektronikai vezérlőegységek és kábelek, majd a mozgóhidak (gantryk) kerülnek bele.

Bemérés, tesztelés Bemérés, tesztelés
Az összeszerelt SIPLACE-k végezetül bemérésre, tesztelésre kerülnek. A funkcionális teszteken túl itt történik a pontossági beállítás és bemérés is.
A puding próbája az evés - mondja az angol. Nincs ez másképpen a beültetőgépeknél sem. Minden elkészült gép próbaüzemre kerül, ahol még ellenőrizni lehet az összműködést és a pontosságot, sebességet stb.


Folyadékadagoló feeder Folyadékadagoló feeder
Ha valaki netán úgy gondolná, hogy a SIPLACE gépek már mindent tudnak, hozzájuk sem kell nyúlni, csak gyártani őket az idők végéig, nagyon téved! Az ASM mérnökei állandóan figyelik a piac követelményeit, és folytonosan továbbfejlesztik a masinákat. Egy ilyen jellegzetes fejlesztés a ragasztó-folyadékadagoló feeder, amely - szemben más gyártóval - a beültetési funkciók megőrzése mellett a ragasztózás lehetőségével bővíti a gép funkcióinak spektrumát. A kifejlesztett ragasztó-folyadékadagoló feedert működés közben is bemutatták.
A gyárlátogatás végeztével interjút készítettem Sven Buchholz Közép- és Kelet-Európáért felelős igazgatóval a magyarországi piaci helyzetről. Miután Buchholz úr júliustól vette át a munkát Johann Lackner úrtól, röviden bemutattam lapunkat, amely az elektronikai technológiában vezető szerepet tölt be hazánkban.

- Milyen új kapcsolatok alakulhatnak ki a SIPLACE (ASM) és a magyar piac között? Köztudott, hogy Magyarország vezető elektronikai gyártó a régióban, a legnagyobb termékkibocsátással, de ez főként a multinacionális gyártók gyáraiból kerül ki. Hogyan változik a piac? Nincsenek már nagyberuházások és gyártócsarnokok gépekkel való felszerelése? Sok kis- és középvállalkozás igényli a high-tech-et?
- Látva a cég eddigi történetét és piaci alakulását, a magyar piac a 2000-es évek elején érte el növekedésének csúcsát, és ebben a SIPLACE mint az egyik vezető gyártó is közrejátszott (telekom, automotive-piac). Az elmúlt hónapokban, években ez az ütem visszaesett, néhány vállalat kivonult, más vállalatok tervezik, hogy más országokba telepítik üzemeiket, Kelet-Európába, vagy akár Ázsiába. Amikor találkozom magyar ügyfeleimmel, próbálom megfejteni, hogy mi változott a multik számára. Az egyik dolog, hogy talán bizonytalannak érzik a jövőt, illetve még mindig bizonyos nagy lépésekre várnak. Remélem, kedvező reformok kerülnek bevezetésre! A helyi kis- és középvállalatok viszont fejlődtek. Ezért döntöttünk úgy, hogy kibővítjük a kereskedői hálózatot. Kelet-Közép-Európában mi kínáljuk a legnagyobb ügyfélszolgálatot az elektronikai gyártóeszközöket előállítók között. Mégis, szándékunkban áll még tovább növelni a csapatot, mert akár nagy-, akár kis- és középvállalat, mindenki ugyanannyi figyelmet érdemel.
- Milyen eszközöket kívánnak igénybe venni a SIPLACE gépek promóciójához? Lapunk hasábjait természetesen felajánljuk az ügy érdekében, az Elektronet folyamatosan tudósít az újabb fejlesztésekről.
- Minden eszközt mozgósítunk a piaci siker érdekében. Ezúttal meghívjuk a magyar szakmai közönséget a Productronicára, ahol nagyszabású bemutatóval készülünk. Ezen túlmenően, tudjuk, hogy nem mindenkinek sikerül Münchenbe kijutni, szándékunkban áll egy magyarországi bemutatót tartani, működő SIPLACE beültetőgépekkel. Szívesen együttműködünk felhasználókkal, érdekelt partnerekkel.
- Az elektronikai gyártás magyarországi képviseletét a MELT látja el, amelynek Önök is tagjai. Hogyan látja a további együttműködést?
- Folytatni szeretnénk az együttműködést. Ott a helyünk a MELT-ben!
- Köszönöm az interjút.

Az ASM kapcsolódó honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény